SUA impun cel mai amplu pachet de sancțiuni asupra sectorului petrolier și al gazelor din Rusia. Câți bani au dat Ucrainei până acum
Administrația Biden a impus vineri cel mai amplu pachet de sancțiuni de până acum, vizând veniturile Rusiei din petrol și gaze, într-o încercare de a oferi Kievului și viitoarei administrații Trump un avantaj în negocierile de pace în Ucraina. Măsura are scopul de a reduce veniturile Rusiei din petrol folosite în război.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că sancțiunile sunt impuse acum întrucât „piețele de petrol sunt într-o situație fundamental mai bună”, iar economia SUA este mai bine poziționată pentru a absorbi eventualele perturbări de pe piață.
„De la începutul războiului Rusiei (împotriva Ucrainei n.r.), prețurile de referință la petrol au scăzut cu aproape 35 de dolari pe baril. Prețurile medii la benzină în SUA au scăzut de la aproximativ 4 dolari la puțin peste 3 dolari pe galon”, a spus Kirby reporterilor, în cadrul unui briefing la Casa Albă, potrivit The Guardian.
Măsurile vizează producătorii de petrol din Rusia, tancurile petroliere, intermediarii, comercianții și porturile, fiind descrise de un oficial american de rang înalt drept „cele mai semnificative sancțiuni de până acum împotriva sectorului energetic rus”.
Trezoreria SUA a aplicat sancțiuni asupra giganților energetici Gazprom Neft și Surgutneftegas și asupra a 183 de nave care transportă petrol rusesc, multe dintre ele făcând parte din așa-numita „flotă umbrelă” de tancuri vechi operate de companii non-occidentale.
Întrebat dacă prețurile ridicate la benzină de până acum au împiedicat o acțiune mai timpurie împotriva veniturilor din petrol ale Rusiei, Kirby a răspuns „bineînțeles”.
Sancțiunile au fost anunțate cu câteva zile înainte ca Trump să preia funcția, însă Kirby a negat că acestea ar fi fost gândite ca o monedă de schimb pentru viitoarele negocieri de pace.
Impact global
Prețurile globale ale petrolului au crescut cu peste 3%, Brent ajungând aproape de 80 de dolari pe baril. Prețurile au crescut înainte de anunțul Trezoreriei, pe măsură ce un document privind sancțiunile a circulat în Europa și Asia.
Sancțiunile fac parte dintr-un efort mai amplu al administrației Biden, care a furnizat Ucrainei aproximativ 64 de miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul invaziei, inclusiv 500 de milioane de dolari săptămâna aceasta.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat sancțiunile, afirmând: „Aceste măsuri dau o lovitură semnificativă fundației financiare a mașinăriei de război a Rusiei, perturbând întregul său lanț de aprovizionare.”
Sancțiunile oferă o perioadă de tranziție până pe 12 martie pentru finalizarea tranzacțiilor legate de energie, deși surse din comerțul cu petrol rusesc și rafinăriile indiene au avertizat că sancțiunile vor provoca perturbări severe exporturilor rusești către marii cumpărători, India și China, potrivit Reuters.
Geoffrey Pyatt, secretarul adjunct pentru resurse energetice al SUA la Departamentul de Stat, a declarat că noi volume de petrol sunt așteptate să intre pe piață anul acesta din Statele Unite, Guyana, Canada, Brazilia și, posibil, din Orientul Mijlociu, pentru a compensa orice pierdere a ofertei rusești.
„Ne vedem acum într-o poziție în care nu mai suntem limitați de o ofertă redusă pe piețele globale, așa cum eram când mecanismul de plafonare a prețurilor a fost implementat”, a spus Pyatt.
Sancțiunile sub Trump
Un oficial al administrației Biden a declarat că depinde „în totalitate” de președintele ales Trump, republican, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, să decidă când și în ce condiții ar putea ridica sancțiunile impuse în timpul administrației Biden.
Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, ar trebui să notifice Congresul și să-i ofere posibilitatea de a vota, a spus oficialul. Mulți membri republicani ai Congresului au cerut administrației Biden să impună sancțiunile de vineri.
„Echipa lui Trump nu poate veni pur și simplu și să ridice în liniște tot ce a făcut Biden. Congresul va trebui să fie implicat”, a spus Jeremy Paner, partener la firma de avocatură Hughes Hubbard & Reed.
Revenirea lui Trump a stârnit speranțe pentru o soluție diplomatică care să pună capăt invaziei Moscovei în Ucraina, dar și temeri la Kiev că o pace rapidă ar putea avea un preț mult prea mare.
Ajutorul militar și sancțiunile asupra petrolului „oferă următoarei administrații un avantaj considerabil, atât pentru ea, cât și pentru Ucraina, în negocierea unei păci juste și durabile”, a declarat un oficial.