Țările UE au respins propunerea Comisiei Europene de prelungire a obiectivelor referitoare la gradul de umplere a depozitelor de gaze

Statele membre cer mai multă flexibilitate în obiectivele obligatorii privind stocarea gazelor și au respins, joi, propunerea Comisiei Europene de a prelungi actualul sistem, au declarat diplomați UE pentru Reuters.
Comisia Europeană a propus, miercuri, prelungirea actualului Regulament privind stocarea gazelor până la sfârșitul anului 2027, având în vedere contextul geopolitic și volatilitatea piețelor globale de gaze. Actualul sistem urmează să expire în decembrie 2025.
Potrivit Executivului European, această prelungire de doi ani ar fi putut contribui la asigurarea securității aprovizionării cu energie în întregul bloc și la stabilitatea pieței europene de gaze. Cu toate acestea, unele state membre afirmă că aceste obiective sunt de vină pentru creşterea preţurilor la gaze în Uniunea Europeană (UE).
Acum, țările UE vor negocia extinderea regulilor împreună cu Parlamentul European, având posibilitatea de a introduce modificări.
După criza energetică din 2022, Bruxelles a impus statelor membre ținte obligatorii privind facilitățile de stocare a gazelor, pentru a asigura aprovizionarea locuințelor și afacerilor din UE pe durata iernii și a avea, practic, o rezervă în cazul unor noi șocuri de aprovizionare. Principalul obiectiv este un grad de umplere de 90% a facilităților de stocare din UE până la 1 noiembrie, cu ținte intermediare în februarie, mai, iulie și septembrie.
Sistemul urmează să expire în decembrie 2025, iar propunerea formulată miercuri de Executivul comunitar prevedea menținerea, până în 2027, a obiectivului conform căruia depozitele de gaze trebuie să fie pline în proporție de 90%, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, plus o serie de ține intermediare de-a lungul anului.
În ultimele săptămâni, subiectul prelungirii acestor obiective a creat diviziuni în rândul țărilor membre, în condițiile în care Germania și Olanda au cerut relaxarea termenelor limită. Țările consideră că obiectivele UE majorează prețurile și creează o notă de plată consistentă pentru țările cu mari depozite.