Turcia abandonează gazele rusești în favoarea celor azere. Problemele tehnice împiedică Ankara să devină furnizor pe piața europeană

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
gaz azerbaidjan
Foto: Profimedia

Turcia s-a îndreptat spre importurile de gaze lichefiate pentru a face faţă unei cereri care a atins un vârf în perioada iernii, în condiţiile în care livrările regionale de gaze naturale prin conducte au scăzut.

Botas, compania energetică de stat din Turcia, a achiziţionat şapte încărcături de gaze lichefiate, care urmează să fie livrate în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii ianuarie şi sfârşitul lunii martie. Aceste achiziţii se datorează, parţial, reducerii cantităţilor de gaze naturale livrate prin conducte din Azerbaidjan.

Exporturile de gaze ale Azerbaidjanului de la proiectul Shah Deniz au scăzut săptămâna trecută după ce apărut o problemă tehnică la la platforma Alpha pe care grupul BP o are la zăcământul de gaze Shah Deniz. Proiectul Shah Deniz furnizează gaze pentru Turcia, Georgia şi Europa.

Livrările de gaze prin unul din cele două puncte de intrare din Azerbaidjan spre Turcia sunt la zero, informează Bloomberg.

Azerii scot rușii de pe piața gazelor din Turcia

Pe lângă faptul că transportă gaze din Azerbaidjan spre Europa, Turcia este şi ultima rută prin care gazele ruseşti mai ajung în regiune. Însă creşterea importurilor de gaze lichefiate ale Turciei riscă să creeze noi presiuni pe partea aprovizionării pentru că vin într-un moment în care bătrânul continent este din ce în ce mai dependent de gazele lichefiate, care trebuie să acopere golul lăsat de oprirea livrărilor de gaze ruseşti prin conductele din Ucraina.

„Lucrările vizând reluarea operaţiunilor la platforma Alpha vor continua. Nu avem momentan o dată pentru reluarea producţiei şi exporturilor de gaze”, a declarat purtătoarea de cuvânt a BP din Baku, Tamam Bayatli.

Platforma Alpha este responsabilă pentru aproximativ 36% din producţia proiectului Shah Deniz. Restul este asigurată de o a doua platformă, Bravo, la care producţia şi exporturile continuă.

Anul trecut, Azerbaidjanul a exportat 9,9 miliarde metri cubi de gaze spre Turcia, în creştere faţă de 9,5 miliarde metri cubi în 2023, arată datele Ministerului Energiei. Turcia depinde de gazele naturale livrate prin conducte din Azerbaidjan, Rusia şi Iran, precum şi pe importurile de gaze lichefiate atunci când cererea creşte în sezonul de încălzire.