Victime colaterale: Kazahstanul pierde 30% din capacitatea sa de export din cauza avariilor produse de Ucraina la oleductul CPC

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
explozie terminal petrolier
sursa: gettyimages.com/

Exporturile de petrol ale Kazahstanului au fost afectate după ce principala sa rută de transport, oleductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), a fost grav avariat în urma unui atac ucrainean cu drone. 

Deși Ucraina a vizat infrastructura energetică a Rusiei pe teritoriul ei, se pare că inclusiv Kazahstan va avea de suferit după atacul cu drone produs asupra stației de pompare CPC din Kropotkinskaya. Potrivit evaluărilor oficiale, exporturile kazahe de petrol se vor diminua.

„Cel puţin şapte drone încărcate cu explozivi au atacat oleductul CPC din regiunea Krasnodar. Daunele produse sunt majore. Potrivit experţilor, consecinţele acestor atacuri se vor resimți până la 2 luni, ceea ce va duce la o scădere cu circa 30% a ţiţeiului pompat din Kazakhstan”, a transmis operatorul rus Transneft, potrivit Reuters.

Pierderea suferită de kazahi echivalează cu 380.000 de barili pe zi de țiței, pe care ar fi putut să-l valorifice, dar nu vor mai putea din cauza circumstanțelor.

Rusia transportă petrol brut din Kazahstan spre pieţele mondiale prin intermediul oleductului caspic, cel mai mare din lume, însă nu este singurul beneficiar. Inclusiv companii occidentale, precum Chevron sau Exxon Mobil, operează conducta petrolieră. Acționari în consorțiu sunt statul rus, compania rusă Lukoil şi compania kazahă de stat KazMunayGas.

Majoritatea livrărilor de țiței din Kazahstan sunt făcute prin Caspian Pipeline

Oleoductul are o lungime de 1.500 km și transportă 63 milioane de tone metrice de ţiţei. Hidrocarburile sunt pompate din vastul câmp petrolifer Tengiz din Kazahstan, aflat pe litoralul nord-estic al Mării Caspice. CPC transportă circa 80% din exporturile de ţiţei ale Kazahstanului şi reprezintă aproximativ 1% din oferta mondială.

Atacul ucrainean a dezechilibrat instant piața. De ieri până azi, preţurile de referinţă ale petrolului au crescut cu aproape 1% înainte de a scădea la 75 de dolari per baril.

În acest context, preşedintele american Donald Trump le-a solicitat producătorilor de petrol să scadă prețurile, argumentând că pragul de 80 de dolari per baril este mult prea mare și se repercutează asupra consumatorilor.

Ucraina a promis că va continua să distrugă industria rusă

Oficialii armatei ucrainene au transmis că au atacat în mod deliberat infrastructura energetică a Rusiei, cu scopul de a-i tăia principala sursă de venit prin care își alimentează războiul din țara vecină. 

O stație de pompare a CPC şi rafinăria Ilski, aflată în apropiere, au fost distruse. Statul Major ucrainean a promis că astfel de operaţiuni vor continua, indiferent de numele partenerilor afectați în proces.

Atacul produs luni este surprinzător având în vedere discuțiile privind o eventuală pace înaintate de aliații occidentali ai Kievului.