Bursa a reacţionat negativ după rezultatele din primul tur. BVB a înregistrat scăderi pe toți indicii

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
romania prognoza
sursa: gettyimages.com/

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere cu 1,45%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,38%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 1,30%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o depreciere de 1,52%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra un recul de 0,87%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era în scădere cu 2,11%.

Conform Agerpres, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Erste Group Bank AG (+4,98%), Green Tech International (+2,26%) şi Casa de Bucovina - Club de munte (+0,67%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Transilvania Investments Alliance (-6,48%), Transilvania Broker de Asigurare (-5,84%) şi Ropharma (-5,66%).

Bursa a reacţionat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidenţiale. Potrivit analiștilor, îngrijorările investitorilor s-au acutizat pe fondul incertitudinilor create de ascensiunea candidatului de extremă dreapta, George Simion, în următoarea etapă de vot.

„Investitorii încearcă să evalueze cu prudenţă noile realităţi ale scenei politice. Orice semnal că România s-ar putea îndrepta spre o destinaţie izolaţionistă faţă de Uniunea Europeană şi NATO are potenţialul de a afecta negativ sentimentul de piaţă, într-o economie încă dependentă de investiţii străine şi de fondurile europene. Aceste resurse sunt utilizate pentru menținerea unui echilibru financiar şi creşterea economică a țării", apreciază experții.