Creșterea randamentelor la obligațiunile guvernamentale îl conving pe Donald Trump să amâne taxele. Președintele SUA face un pas înapoi

Dragoș Comache Data publicării:
donald trump negocieri
sursa: profimediaimages.ro/

Donald Trump a făcut-o pe durul timp de o săptămână. Dar a clipit. Brusc a renunțat la tot ce a susținut în primele luni de mandat și a pus pe pauză taxele vamale uriașe pe care le-a impus în urmă cu doar șapte zile. E o întoarcere la 180 de grade, care reprezintă un eșec usturător pentru președintele care a susținut să-i eliberează pe americani de ceea ce el pretindea că este un sistem comercial inechitabil, pe care el s-a angajat să-l refacă. Dar ce l-a făcut pe Donald Trump să dea brusc înapoi? Colapsul de pe piața bondurilor și reacțiile liderilor de pe Wall Street par să fi contat cel mai mult.

Printr-o decizie bruscă, Donald Trump a amânat cu 90 de zile intrarea în vigoare a taxelor vamale uriașe pe care le-a impus principalilor săi parteneri comerciali pentru a oferi statelor timp să negocieze. A făcut o singură excepție – China, căreia i-a majorat și mai mult taxele vamale, la 125%.
Anunțul a venit la mai puțin de 12 ore de la intrarea în vigoare a tarifelor, deși în urmă cu doar câteva zile spunea că politicile sale nu se vor schimba niciodată și nu va negocia reducerea taxelor vamale.

Decizia a venit după zile de cădere a burselor și presiuni din partea aleșilor republicani, a mediului de afaceri și chiar a prietenilor apropiați, dar care nu l-au impresionat pe Trump.

Creșterea rapidă a randamentelor obligațiunilor de stat și alarma din interiorul Departamentului Trezoreriei l-au convins însă pe președintele american să suspende taxele vamale. După apariția unui val de vânzări a obligațiunilor guvernamentale americane a devenit clar că ramificațiile economice ale strategiei lui Donald Trump erau potențial catastrofale și mult mai grave decât au prevăzut consilierii săi, arată sursele CNN și Financial Times.

Președintele Donald Trump chiar a recunoscut că oficialii americani au urmărit cu atenția piața obligațiunilor.

„Piața de obligațiuni este foarte complicată. O urmăream, dar dacă te uiți acum, arată bine. Piața de obligațiuni în acest moment este frumoasă, dar da, am văzut noaptea trecută că oamenii erau puțin stresați. Ei bine, cred că oamenii au sărit calul. Au devenit agitați, un pic speriați”, a declarat președintele american.

În mod normal, randamentul bondurilor americane scade în momentele de declin ale bursei, când investitorii se grăbesc să-și mute banii din active mai riscante către un refugiu sigur.

Însă acum a fost invers. Randamentele au crescut pe măsură ce investitorii s-au grăbit să scape de obligațiunile americane. La asta s-a adăugat cererea redusă la licitația Departamentului Trezoreriei care a provocat temeri că statele străine s-au abținut să cumpere bonduri noi și să le vândă pe cele pe care le aveau.

Deoarece fondurile obținute din vânzarea obligațiunilor sunt folosite pentru a finanța programele guvernamentale pe care veniturile fiscale nu le acoperă, au existat îngrijorări cu privire la faptul că agenda președintelui este în pericol.

Un rol important l-a jucat și CEO-ul JPMorgan Chase, care a dat un interviu la Fox News, televiziunea favorită a lui Donald Trump. Jamie Dimon a declarat miercuri dimineață într-o emisine care a fost urmărită de președintele american că recesiunea este un rezultat probabil al războiului comercial în creștere, rezultat al politicilor tarifare ale președintelui.

„Reamintesc mereu că piețele nu au întotdeauna dreptare, dar uneori au dreptate și acum au dreptate pentru că reflectă deja incertitudinea de la nivel macroeconomic și incertitudinea de la nivelul companiilor”, susține șeful JPMorgan.

Anunțul președintelui de pe rețeua sa de socializare de a amâna tarifele pentru 90 de zile a surprins pe toată lumea. Mulți oficiali de la Casa Albă au aflat în același timp cu restul lumii, prin postarea de pe Truth Social.

Chiar și responsabilul pentru Comerț al lui Trump, care se afla în mijlocul unei audieri în Camera Reprezentanților când a fost făcut anunțul, a părut surprins.

Steven Horsford, ales democrat al statului Nevada în Camera Reprezentanţilor, l-a întrebat pe reprezentantul pentru Comerț al președintelui Trump dacă știe că taxele au fost amânate.

Jamieson Greer a răspuns că a aflat că decizia a fost luată în urmă cu câteva minute, moment în care, indignat, alesul democrat întreabă dacă reprezentantul pentru Comerț nu a vorbit cu preşedintele Statelor Unite despre o reordonare globală a comerţului şi totuşi a anunţat-o pe un tweet?

„WTF, cine este la conducere?” a strigat Horsford, înainte de a-i spune oficialului că pare că șeful său i-a tras preșul de sub picioare.

Donald Trump a căutat însă să transforme una dintre cele mai umilitoare decizii ale sale într-o victorie. Fără să menționeze pierderile din ultimele zile, el și-a asumat meritul pentru creșterile de pe bursă.

„Nu știam că va avea un asemenea impact, dar este cea mai mare creștere din istoria bursei. E destul de bine. Este aproape, dacă continuă, se întoarce acolo unde era acum patru săptămâni”, a declarat Donald Trump din Biroul Oval.

Mediul de afaceri a răsuflat ușurat după amânarea taxelor, dar oamenii de afaceri susțin că incertitudinea din jurul politicilor lui Trump nu asu fost eliminate. Taxele de zece la sută pentru majoritatea țărilor au rămas în vigoare. Statele Unite au escaladat războiul comercial cu China, a doua economie a lumii, și nu este clar ce se va întâmpla cu taxele pentru o serie de produse, cum ar fi mașinile și produsele farmaceutice.