Curtea Europeană de Conturi: UE nu și-a atins ținta pe domeniul investițiilor, însă a recuperat din decalaje

Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS) a contribuit foarte mult la remedierea deficitului de investiţii din Uniunea Europeană (UE) după marea criză financiară, însă obiectivul preconizat a fost atins doar parțial.
FEIS, cunoscut şi sub denumirea de Planul de investiţii pentru Europa sau Planul Juncker, a fost creat în 2015 de Comisia Europeană şi de Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI).
Obiectivul principal a fost de a remedia problema lipsei de investiţii în ansamblul ţărilor din UE în perioada imediat următoare crizei financiare din 2007-2008 şi până în 2014, când cheltuielile totale de investiţii din UE au scăzut cu aproximativ 15% sau cu circa 430 de miliarde de euro faţă de nivelul record din 2007, arată Curtea Europeană de Conturi (ECA) în ultimul său raport.
Programul a pus la dispoziţie 26 de miliarde de euro ca garanţii de la bugetul UE şi 7,5 miliarde de euro ca finanţare din partea BEI pentru infrastructură, inovare şi întreprinderi mici şi mijlocii. Scopul era de a multiplica această sumă de 15 ori până la finele anului 2022, prin atragerea unor investiţii suplimentare, atât publice, cât şi private.
„FEIS a contribuit în mod substanţial la remedierea deficitului de investiţii al UE şi a sprijinit numeroase activităţi, de la microfinanţare la investiţii în infrastructura mare, deşi nu şi-a atins pe deplin volumul de investiţii la care a ţintit", a declarat Lefteris Christoforou, membru al Curţii responsabil de acest audit.
Auditorii au constatat că investiţiile suplimentare în valoare de 503 miliarde de euro raportate până la sfârşitul anului 2022, termenul până la care se putea aproba finanţare, au fost supraevaluate cu 131 de miliarde de euro.
Supraevaluarea rezultă din deficienţe în modul în care Comisia şi BEI au conceput şi au aplicat metodologia privind efectul multiplicator. Atât Comisia, cât şi BEI şi-au bazat calculul efectului multiplicator pe finanţare care nu fusese încă plătită destinatarilor finali, au atribuit în mod incorect pe seama FEIS o parte din investiţiile mobilizate prin alte instrumente ale UE şi nu au dedus investiţiile anulate.