Acordul UE-Mercosur, întâmpinat cu sărbătoare și furie: Franța și fermierii se opun, Germania și Brazilia îl salută cu entuziasm
La peste 20 de ani de la începutul negocierilor, Uniunea Europeană și țările Mercosur – Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay – au ajuns la un acord comercial pentru înființarea unei zone de liber schimb.
„Ziua de astăzi marchează o etapă cu adevărat istorică”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, adăugând că acordul este unul „ambițios și echilibrat”.
Inițiativa, însă, nu este susținută de Franța și fermierii europeni, arată DW.
De menționat este că acordul UE-Mercosur mai are nevoie de aprobarea statelor membre ale UE, precum și a Parlamentului European.
Cei care susțin acordul spun că acesta oferă o modalitate de a reduce dependența de comerțul cu China și apără statele UE de impactul tarifelor comerciale pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, amenință că le va impune.
Cu toate acestea, cei care se opun acestui plan spun că acordul va duce la importuri ieftine de mărfuri sud-americane și că nu se vor respecta standardele de siguranță alimentară și de mediu ale UE. Importul de carne de vită din țările latino-americane a fost cea mai mare preocupare.
UE, Germania și Spania sărbătoresc
Von der Leyen a menționat că acordul se concentrează pe „corectitudine și beneficii reciproce”, adăugând că standardele de sănătate și siguranță alimentară ale UE „rămân intangibile”.
Cancelarul german Olaf Scholz a salutat, de asemenea, încheierea acordului, spunând pe X că „a fost depășit un obstacol important”.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a numit, între timp, acordul „istoric... pentru a stabili o punte economică fără precedent între Europa și America Latină”.
Franța și fermierii critică acordul
Totuși, fermierii au spus că „temerile comunității agricole europene s-au materializat” odată cu încheierea acordului. Grupul de fermieri COPA-COGENA a avertizat că acordul „va avea consecințe profunde” asupra fermelor din întreaga UE, dacă blocul îl va ratifica.
„Comisia a transmis un mesaj foarte îngrijorător pentru milioane de fermieri din Europa”, a declarat președintele COPA, Massimiliano Giansanti, într-o declarație.
Franța și-a menținut, de asemenea, opoziția. „Astăzi nu este sfârșitul poveștii”, a transmis ministrul Comerțului din Franța, Sophie Primas, pentru AFP.