Amenințarea tarifelor lui Trump planează asupra Europei: Ce au remarcat investitorii până acum?

Președintele american Donald Trump continuă să amenințe cu tarife, vizând importanții parteneri comerciali precum China, Mexic, Canada și, nu în ultimul rând, Uniunea Europeană. Deși acțiunile europene au atins niveluri record în această lună, întrucât companiile au depășit așteptările privind veniturile din trimestrul al patrulea, executivii din regiune se concentrează pe noua strategie a SUA și impactul unor posibile taxe.
Potrivit celor mai recente estimări, profiturile din ultimul trimestru au crescut cu 5,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările sunt prognozate să fi avansat cu 4,7%, cel mai mare ritm de creștere trimestrială de la finele anului 2022. Profiturile băncilor au rămas puternice, iar acțiunile companiilor de lux dau semne de revenire după o perioadă de stagnare.
Cu toate acestea, firmele rămân în alertă pe fondul măsurilor protecționiste ale președintelui american Donald Trump, care amenință să perturbe comerțul global, iar Europa se numără printre posibilele ținte, potrivit Reuters.
De exemplu, platforma AlphaSense a identificat 128 de mențiuni ale cuvintelor „tarif” sau „tarife” în rapoarte financiare ale companiilor din indicele STOXX 600 de la începutul anului, o creștere de peste 70% în ultimele 90 de zile.
„Companiile au motive întemeiate să fie prudente”, a declarat Frédérique Carrier, șefa strategiei de investiții la RBC Wealth Management. „Pentru acțiunile europene, riscul asupra profiturilor ar putea fi atenuat de faptul că multe companii au facilități de producție în SUA. Principalele excepții sunt industria auto germană, băuturile spirtoase și sectorul de lux, trei domenii care vor fi probabil mai afectate decât altele.”
O tendință în acest sezon de raportări este volatilitatea crescută a prețurilor acțiunilor în ziua anunțării rezultatelor, cu fluctuații semnificative, apropiindu-se de niveluri record, potrivit datelor de la Bank of America. Datele publicate pe 10 februarie arată că firmele care au ratat așteptările pentru ultimul trimestru al anului trecut au înregistrat o subperformanță, în medie, de 2,6% într-o singură zi, cea mai mare de la începutul evidențelor băncii în 2012.
În schimb, companiile care au depășit estimările au avut o performanță de 1,7%, a doua cea mai mare din istorie. Volatilitatea acțiunilor în perioada raportărilor financiare a determinat un număr tot mai mare de investitori pe termen lung, de obicei mai prudenți, să încerce să profite de aceste oscilații de preț.
Este important de menționat faptul că aproximativ o treime dintre companiile din STOXX 600 au raportat cifrele de vânzări pentru ultimele luni ale anului 2024, iar aproape trei sferturi dintre ele au depășit așteptările, potrivit datelor LSEG – mult peste media unui trimestru obișnuit, unde doar 58% reușesc să bată estimările analiștilor.
Unul dintre aceste sectoare este chiar cel de lux, care a depășit, în mare parte, așteptările, ducând la o redresare a acțiunilor care au avut performanțe slabe anterior. „Sentimentul era atât de negativ, iar analiștii deveniseră atât de precauți cu estimările lor”, a declarat Josephine Cetti, strateg principal de investiții la Nordea. „La un moment dat, lucrurile se schimbă, iar acum suntem în acel punct. Când piețele sunt pesimiste și sentimentul este scăzut, nu e nevoie de mult pentru ca direcția să devină pozitivă.”
Deși vânzările din China, motorul tradițional de creștere pentru acest sector, au rămas modeste, o reziliență surprinzătoare în Europa și, în special, în SUA a ajutat companii precum Richemont să depășească așteptările și a readus LVMH în poziția de cea mai mare companie din Europa.
Și băncile europene au raportat o creștere puternică a profiturilor în trimestrul patru al anului trecut, susținută de marje solide, chiar și în fața unei economii lente și a reducerilor de dobândă de la Banca Centrală Europeană. Indicele bancar STOXX Europe 600 este pe cale să înregistreze a noua săptămână consecutivă de creștere, cea mai lungă serie de acest fel din februarie 1997.