Amenințările lui Trump privind tarifele agravează incertitudinea economică globală, avertizează FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că neliniștea generată de amenințările viitorului președinte american, Donald Trump, de a impune tarife comerciale crește costurile împrumuturilor pe termen lung și va adăuga presiuni asupra economiei globale în 2025.
Vorbind cu jurnaliștii la Washington vineri, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a spus că politica economică globală se confruntă cu „o mare incertitudine” în 2025, în special în jurul politicii comerciale a celei mai mari economii din lume.
„Această incertitudine se exprimă, de fapt, la nivel global prin creșterea ratelor dobânzilor pe termen lung”, a spus Georgieva, deși a menționat că ratele dobânzilor pe termen scurt au scăzut, scrie Financial Times.
Donald Trump revine la Casa Albă în mai puțin de 10 zile, cu promisiunea unor tarife mari la import. Republicanul a anunțat tarife de până la 10% pe importurile globale, 60% pe produsele chinezești și de 25% pe importurile din Canada și Mexic, măsuri despre care experții în comerț spun că ar putea perturba fluxurile comerciale și ar crește costurile, cu un impact major asupra consumatorilor.
Aliații SUA așteaptă să vadă dacă președintele ales va aplica imediat tarifele generale atunci când va prelua oficial mandatul, sau dacă va amâna și va adopta o abordare mai echilibrată, vizând sectoare specifice.
Impactul politicii comerciale a SUA va fi resimțit în mod special de către țările care sunt „mai integrate în lanțul global de aprovizionare”, a spus Georgieva, și în Asia.
Georgieva a prezentat câteva aspecte din prognoza economică mondială a FMI pentru 2025, care va fi publicată săptămâna viitoare: creșterea economică globală „se menține constantă”.
Totuși, în ansamblu, creșterea economică a SUA e „mult mai bună decât ne așteptam”, în timp ce Uniunea Europeană „întârzie puțin”, a spus ea.
China se confruntă cu presiuni deflaționiste și cu provocări în cererea internă, în timp ce țările cu venituri mici se află „într-o poziție în care orice nou șoc le poate afecta destul de negativ”, a adăugat ea.
Tarifele lui Trump zguduie piețele globale
De la China la Europa, Canada și Mexic, piețele mondiale resimt deja efectele promisiunii lui Donald Trump de a crește taxele vamale, cu mai puțin de 10 zile înainte de preluarea mandatului de președinte al SUA.
Chiar dacă amploarea și detaliile vor fi stabilite după preluarea oficială a mandatului, viitorul se anunță complicat, scrie Reuters.
China
„China este probabil ținta principală a războaielor comerciale Trump 2.0”, afirmă Goldman Sachs. Investitorii reacționează deja, determinând bursele și Banca Centrală Chineză să protejeze yuanul și acțiunile.
Moneda Chinei a scăzut recent la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, pe fondul îngrijorărilor privind nivelul și impactul tarifelor comerciale promise de președintele SUA. Taxele cu care Donald Trump a amenințat în ultimele luni ar putea afecta perspectivele de creştere economică pentru a doua cea mai mare economie a lumii.
Vezi și Tarifele lui Trump nu vor rezolva problemele Americii, spune China
Zona Euro și Uniunea Europeană
Euro a scăzut cu peste 5% de la alegerile din SUA, atingând minimul ultimilor doi ani, în jurul nivelului de 1,03 dolari.
JPMorgan și Rabobank estimează că moneda unică ar putea ajunge la un 1 dolar anul acesta, în contextul incertitudinii tarifare.
SUA sunt cel mai important partener comercial al Uniunii Europene, cu un volum comercial bilateral de bunuri și servicii de 1,7 trilioane de dolari.
Piețele anticipează reduceri ale ratelor dobânzilor de 100 de puncte de bază din partea Băncii Centrale Europene anul acesta, pentru a sprijini economia slabă. Pe de altă parte, analiștii, speculând că tarifele ar putea accelera inflația în SUA, estimează reduceri de doar 40 de puncte de bază din partea Rezervei Federale, sporind atractivitatea dolarului față de euro.
Tarifele care lovesc simultan China și UE ar putea reprezenta „un amestec foarte toxic pentru euro”, a spus Francesco Pesole, strateg valutar la ING.
Un posibil război comercial global și paralizia politică regională sunt cele mai mari amenințări la adresa economiei Zonei Euro în 2025, potrivit unui sondaj realizat de Financial Times în rândul a 72 de economiști.
Zona Euro este considerată vulnerabilă atât la creșterea tarifelor, cât și la amenințarea Chinei, care ar putea inunda piețele globale cu produse ieftine ca răspuns la acțiunile lui Trump.
„Al doilea mandat al lui Trump este cel mai mare risc politic și economic”, a declarat Mujtaba Rahman, director pentru Europa la Eurasia Group. „Europa va fi expusă tarifelor și unei presiuni din partea lui Trump pentru o decuplare mai agresivă de China.”
Un conflict comercial declanșat de tarifele impuse de SUA este aproape inevitabil, conform economiștilor chestionați de FT: 69% dintre respondenți îl consideră probabil, în timp ce 68% avertizează că un astfel de scenariu reprezintă cea mai mare amenințare pentru regiune anul viitor.
Aproape toți respondenții — 81% — au spus că un al doilea mandat al lui Trump va afecta negativ creșterea Zonei Euro.
Consecințele politicilor comerciale ale lui Trump ar putea reduce producția în Europa chiar înainte ca acestea să fie implementate, susțin economiștii. „Așteptările legate de tarifele lui Trump… determină companiile să amâne investițiile până când incertitudinea va fi rezolvată”, a declarat Tomasz Wieladek de la T Rowe Price.
În medie, cei 72 de respondenți se așteaptă ca economia Zonei Euro să crească cu doar 0,9%. Acesta ar fi al treilea an consecutiv de creștere sub nivelul normal și sub estimarea de 1,1% a Băncii Centrale Europene din decembrie.
Mai mulți economiști subliniază vasta experiență a UE în negocieri comerciale și poziția sa ca unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume. „UE este departe de a fi într-o poziție slabă”, a declarat Christian Dustmann, director al think-tank-ului economic Rockwool Foundation din Berlin.
Industria auto
În Europa, acțiunile din sectorul auto sunt deosebit de sensibile la știrile legate de tarife.
Luni, un indice al companiilor auto (.SXAP) a crescut brusc cu aproape 5% în urma unui raport al Washington Post, care susținea că echipa lui Trump analizează aplicarea tarifelor doar pentru importurile critice. Cu toate acestea, tendința s-a inversat rapid după ce Trump a negat informația.
Aceste fluctuații evidențiază sensibilitatea investitorilor într-un sector deja afectat, ale cărui acțiuni au pierdut un sfert din valoare de la vârful din aprilie 2024.
Slăbiciunea economică din zona euro ar putea prelungi subperformanța acțiunilor europene. Indicele STOXX 600 a crescut cu 6% în 2024, comparativ cu o creștere de 23% a indicelui S&P 500.
Industria auto din SUA ar putea fi, de asemenea, afectată. Tarifele promise vor pune în dificultate industria auto din Statele Unite, inclusiv giganți globali precum Ford. Modelul Ford F-150, cea mai vândută mașină din SUA de peste 40 de ani, este mai puțin „american” decât sugerează imaginea sa: doar 32% din componentele sale sunt fabricate în SUA sau Canada, iar versiunea electrică F-150 Lightning include doar 24% componente americane.
În cazul în care promisiunile privind tarifele devin realitate, prețul acestui model ar putea crește semnificativ, iar reconfigurarea lanțului de aprovizionare pentru a produce totul local ar putea dura ani de zile. Situația F-150 evidențiază o problemă universal valabilă în industria auto, care depinde de lanțul complex - și global - de furnizori, spune Ivan Drury, analist la Edmunds, potrivit The Guardian.
„Suntem într-un punct al istoriei industriei auto în care ecuația nu mai este simplă, iar emblema de pe capotă nu indică întotdeauna locul de producție”, a declarat Patrick Masterson de la Cars.com.
Tarifele lui Trump
Donald Trump, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, a declarat că va impune un tarif de 10% pe bunurile chinezești, pentru ca Beijingul să depună mai multe eforturi în a opri traficul de substanțe fabricate în China, folosite în producerea fentanilului.
„La 20 ianuarie, voi semna toate documentele necesare pentru a impune tarife de 25% la toate produsele care intră în Statele Unite din Mexic şi Canada. Această taxă va rămâne în vigoare până când drogurile, în special fentanilul şi toţi imigranţii ilegali vor înceta această invazie a ţării noastre!”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social. Într-o postare separată, președintele ales anunța o creştere a taxelor vamale cu 10%, care se adaugă celor deja existente şi celor suplimentare pe care le-ar putea decide, pentru numeroasele produse care sosesc din China în Statele Unite.
În timpul campaniei electorale, Trump a amenințat cu tarife de peste 60% pe bunurile chinezești.
O cercetare realizată de ING estimează că, dacă costurile noilor tarife sunt transferate integral asupra consumatorilor, americanii vor trebui să plătească cu 2.400 de dolari mai mult pe cap de locuitor anual pentru bunuri, potrivit The Guardian.
Raportul menționează că, având în vedere și posibilele deficiențe de forță de muncă din cauza planurilor lui Trump de a intensifica controalele asupra migranților – cu promisiunea de a organiza „cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii” – este posibilă o creștere a inflației de 1% în SUA.
„Președintele ales Donald Trump a promis să impună noi taxe vamale ample, destinate să protejeze industriile americane, să promoveze producția internă și să reducă dependența de importurile externe.
Totuși, taxele impuse în primul mandat al lui Trump – și continuate și extinse sub administrația Biden – nu au atins toate obiectivele promise. Mai mult, cercetările noastre arată că, dacă noile taxe sunt transferate integral, acestea ar putea crește inflația și ar putea costa consumatorii americani până la 2.400 de dolari pe cap de locuitor anual.
Raportul face referire la politicile implementate în cadrul primei administrații Trump, precum taxa de 20% aplicată la toate mașinile de spălat mari importate, introdusă în 2018, care a dus la o creștere cu 12% a prețului de vânzare cu amănuntul”, a declarat James Knightley, economist-șef internațional pentru SUA la ING.
Două treimi dintre americani cred că tarifele lui Trump vor duce la prețuri mai mari
Două treimi dintre americani consideră că planurile privind tarifele vor contribui la creșterea costurilor, iar mulți se pregătesc să facă achiziții înainte de începerea mandatului, anticipând prețuri mai ridicate, potrivit unui sondaj Harris realizat pentru The Guardian.
Deși Trump a numit tarifele „cel mai frumos cuvânt din dicționar”, aproximativ 69% dintre americani cred că acestea vor duce la creșterea prețurilor, conform sondajului.