Americanii se tem că inflația va crește rapid în viitorul apropiat. Trump continuă să amenințe cu tarife

Un sondaj recent realizat de Universitatea din Michigan arată că așteptările americanilor privind inflația pentru anul următor au crescut semnificativ în această lună, la 4,3%, o creștere de un punct procentual față de ianuarie și cel mai ridicat nivel înregistrat din noiembrie 2023.
„Este a cincea oară în 14 ani când am observat o creștere atât de mare într-o singură lună (cu un punct procentual sau mai mult) în așteptările privind inflația pe termen scurt”, a declarat Joanne Hsu, directorul sondajului, într-un comunicat publicat vineri, scrie CNN.
Interviurile pentru sondaj s-au încheiat pe 4 februarie, la doar câteva zile după ce administrația Trump a anunțat tarife de 25% pentru importurile din Mexic și Canada.
Cele trei țări au ajuns la un acord la scurt timp și Trump a amânat tarifele cu 30 de zile, lăsând astfel consumatorii și companiile în fața unei incertitudini privind creșterea costurilor în viitor.
Între timp, tariful suplimentar de 10% impus de Trump asupra produselor chinezești a intrat în vigoare și a fost imediat întâmpinat cu represalii din partea Chinei.
„Consumatorii au tras un semnal de alarmă administrației Trump, indicând că impunerea tarifelor la importuri va crește inflația cu peste un punct procentual în acest an și, ca rezultat, încrederea consumatorilor s-a prăbușit”, a scris Christopher Rupkey, economist-șef la FwdBonds, într-o notă pentru analiști, vineri.
„Consumatorii sunt siguri de un singur lucru: politicile lui Trump 2.0 sunt inflaționiste”, a adăugat el.
Rezerva Federală, responsabilă de gestionarea ratelor dobânzilor, urmărește îndeaproape percepția americanilor asupra prețurilor întrucât așteptările privind inflația se pot îndeplini: dacă oamenii se așteaptă ca inflația să crească, își pot modifica comportamentul de consum.
Fed se concentrează în special pe așteptările privind inflația pe termen lung, bazându-se pe diverse sondaje, inclusiv cel din Michigan. Acesta din urmă nu a fost la fel de îngrijorător ca cel pe termen scurt: așteptările privind inflația pe termen lung au crescut ușor în această lună la 3,3%, de la 3,2% în ianuarie, rămânând „ridicate în raport cu intervalul de 2,2%-2,6% observat în cei doi ani de dinaintea pandemiei”.