Avertisment pentru România de la o agenție de rating: Criza politică ar putea ridica deficitul bugetar

Incertitudinea politică va rămâne ridicată în România în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din luna mai, avertizează Fitch Ratings. Provocările legate de reducerea deficitelor record, de stabilizare a datoriei și riscurile ce planează asupra guvernării „confirmă evaluarea Fitch, exprimată încă din decembrie 2024, atunci când perspectiva României a fost revizuită la negativ”.
Ciclul electoral extins va întârzia, cel mai probabil, implementarea unor noi măsuri de consolidare fiscală până în a doua jumătate a anului 2025, iar în lipsa unor măsuri suplimentare, există riscuri ca deficitul să depășească prognoza de 7,5% din PIB pentru 2025, arată o analiză publicată marți.
Deficitul bugetar pentru primele două luni ale anului 2025 a fost de 30 miliarde lei, similar cu nivelul înregistrat anul trecut, „ilustrând compromisurile politice din jurul consolidării fiscale, pe fondul potenţialului impact negativ asupra creşterii economice”. În plus, la fel ca majoritatea țărilor UE, România se va confrunta cu presiuni pentru majorarea cheltuielilor de apărare), precizează agenția.
În pofida riscurilor politice şi fiscale, scenariul de bază al Fitch estimează o redresare modestă, cu o creştere a economiei de 1,4% în 2025 şi de 2,2% în 2026, ceea ce va ajuta la reducerea deficitului până la un nivel încă ridicat, de 6,8% din PIB, în 2026. Aceste evoluţii nu vor preveni majorarea ponderii datoriei ca procent din PIB la 62% în 2026 (de la un nivel de 49% în 2023), peste nivelul mediu de 56% prevăzut în cazul ţărilor din aceeaşi categorie de rating („BBB”) şi la aproximativ 70% din PIB până în 2028, conform proiecţiilor de bază ale agenţiei.
„Rezultatul alegerilor prezidențiale ar putea influența încrederea investitorilor, stabilitatea guvernului de coaliție și capacitatea politică a acestuia de a implementa consolidarea fiscală”, mai punctează Fitch.