Banca Centrală Europeană a redus dobânzile cu 0,25%

Redacția Digi Economic Data publicării:
BCE banca centrala
sursa: profimediaimages.ro/

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a şasea oară din iunie şi în linie cu estimările. Astfel, începând cu data de 12 martie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 2,50%, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 2,65% şi, respectiv, 2,90%.

Potrivit unui comunicat de presă, Banca a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei zonei euro în 2025 la 0,9%, uşor peste avansul de 0,7% înregistrat anul trecut. Produsul Intern Brut al zone euro ar urma să crească cu 1,2% în 2026 şi cu 1,3% în 2027, iar rata inflaţiei ar urma să se situeze la 2,3% anul acesta.

Inflația a evoluat, în linii mari, conform așteptărilor specialiștilor, iar cele mai recente proiecții sunt foarte apropiate de prognoza anterioară. Experții estimează acum o inflație medie de 2,3% în 2025, 1,9% în 2026 și 2,0% în 2027. Rata rămâne ridicată, în principal pentru că „salariile și prețurile din anumite sectoare încă se ajustează cu întârziere la creșterea inflației din trecut”, mai arată sursa citată. Cu toate acestea, creșterea salariilor se temperează conform așteptărilor.

Economia continuă să se confrunte cu provocări, iar experții și-au revizuit din nou în scădere proiecțiile de creștere economică – la 0,9% pentru 2025, 1,2% pentru 2026 și 1,3% pentru 2027. „Revizuirile în scădere pentru 2025 și 2026 reflectă o reducere a exporturilor și o slăbiciune persistentă a investițiilor, parțial cauzată de incertitudinea ridicată a politicilor comerciale și de o incertitudine mai largă a politicilor economice”, precizează sursa citată.

Reducerea ratei dobânzii are loc într-un context economic incert pentru Europa. Țările europene analizează o creștere a cheltuielilor pentru apărare, ceea ce ar putea stimula creșterea economică, dar și amplifica inflația.

Amenințarea unui război comercial cu Statele Unite sub administrația lui Donald Trump și potențialul impact al tarifelor impuse asupra importurilor europene în SUA impun o politică monetară mai relaxată pentru a încuraja cheltuielile interne și consumul de bunuri europene.