Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă dobânzile, în timp ce Europa urmărește atent activitatea lui Trump

Redacția Digi Economic Data publicării:
bce credite investitori
sursa: shutterstock.com/

Banca Centrală Europeană (BCE) este așteptată să reducă ratele dobânzilor joi, în timp ce factorii de decizie încearcă, alături de restul lumii, să înțeleagă implicațiile politicilor noului președinte american Donald Trump asupra creșterii economice.  

BCE este așteptată să reducă joi ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, la 2,75%, însă unii membri ai Consiliului guvernatorilor au semnalat că își doresc o scădere până la 2% până în iunie. Totuși, analiștii consideră că astfel de semnale ar putea fi doar o încercare de a liniști piețele, în cazul în care SUA vor impune tarife la exporturile europene.  

Inflația în zona euro a revenit neașteptat în decembrie, la 2,4%, cel mai ridicat nivel din iulie. Totuși, factorii de decizie anticipaseră această creștere temporară și au indicat că scenariul de bază al Băncii rămâne neschimbat. Se estimează atingerea țintei de inflație de 2% în cursul acestui an, bazându-se pe ipoteza că BCE va continua reducerea treptată a ratei dobânzilor până la 2%.  

„Întrucât proiecțiile sunt în grafic, există un argument clar pentru aplicarea reducerilor, deja anticipate”, a declarat economistul JP Morgan, Greg Fuzesi, potrivit Politico.

Din iunie anul trecut, BCE a redus rata de la un nivel record de 4% la 3%. Deși oficialii BCE au subliniat că vor lua măsuri în funcție de date și de la o ședință la alta, mai mulți factori de decizie, inclusiv influentul guvernator al Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, au sugerat săptămâna trecută că susțin reduceri consecutive până când rata ajunge la 2% în timpul verii.  

Privind peste ocean

Ședința Consiliului guvernatorilor va fi umbrită de amenințarea iminentă a tarifelor impuse de SUA, care ar putea afecta economia zonei euro în mai multe moduri – fie prin impactul direct asupra exportatorilor europeni, fie printr-o reacție a Comisiei Europene, care ar putea introduce propriile tarife ca răspuns.  

Weekendul trecut, Trump a demonstrat că este dispus să folosească astfel de măsuri pentru a obține concesii din partea partenerilor comerciali, amenințând cu o taxă de 50% asupra exporturilor columbiene, după ce Columbia a refuzat să accepte un avion care deporta imigranți ilegali. Guvernul columbian a cedat imediat, iar amenințarea tarifară a fost retrasă.  

Luni, Financial Times a raportat că noul secretar al Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a propus impunerea unor tarife de 2,5% la toate importurile în SUA, cu posibilitatea creșterii lunare cu aceeași marjă, în funcție de negocierile cu partenerii comerciali ai Washingtonului. Aceasta ar fi o măsură mai blândă decât scenariul extrem pe care Trump l-a prezentat înainte de alegerile de anul trecut.  

Președinta BCE, Christine Lagarde, urmează să se întâlnească miercuri seară, la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Deși BCE a declarat că discuțiile nu vor viza ședința Consiliului guvernatorilor de săptămâna aceasta, impactul tarifelor asupra economiei europene reprezintă o preocupare comună de luni de zile.  

Mai mult, deși analiștii sunt de acord cu o reducere a dobânzii săptămâna aceasta, precum și una în martie, aceștia avertizează că orice ghidaj dincolo de această perioadă ar putea fi prematur, având în vedere incertitudinea economică. Totuși, până în aprilie, BCE ar trebui să aibă o imagine mult mai clară asupra tipului de tarife pe care Trump le va impune Europei și dacă acestea reprezintă o amenințare semnificativă la adresa creșterii economice sau inflației.