Ce recomandă UE în caz de criză: populația trebuie să aibă suficiente provizii pentru cel puțin 72 de ore

Europa trebuie să-şi crească stocurile de echipamente critice şi să încurajeze populaţia să aibă provizii suficiente pentru cel puţin 72 de ore în caz de criză, susține Comisia Europeană.
Oficialii de la Bruxelles au pregătit o nouă strategie pentru crize şi ameninţări, astfel încât UE să poată răspunde cu bine riscurilor asociate cu dezastrele naturale, atacurile cibernetice sau chestiuni geopolitice caracterizate de agresiune militară.
„Familiile care trăiesc în zone inundabile ar trebui să ştie ce să facă atunci când apele cresc. Sistemele de avertizare timpurie pot preveni ca regiunile afectate de incendii să piardă timp preţios", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
Strategia se concentrează pe îmbunătăţirea sistemelor de avertizare timpurie, pe asigurarea continuităţii serviciilor esenţiale, precum asistenţa medicală şi apa potabilă, şi pe sprijinirea cetăţenilor de a se pregăti pentru a răspunde la situaţii de criză.
Hadja Lahbib, comisarul european pentru pregătire şi gestionarea crizelor, susține că îngrijorările diferă în rândul ţărilor membre, dar că toţi cetăţenii ar trebui să fie pregătiţi pentru situaţii de urgenţă.
„Gata pentru orice: acesta trebuie să fie noul nostru mod de viaţă european. Comisia recomandă populaţiei să facă provizii pentru minim 72 de ore, în conformitate cu planul noii strategii”, a declarat Lahbib.
Proviziile esenţiale pentru a supravieţui 72 de ore într-o situaţie de criză sunt: alimente şi apă, o lanternă, o baterie externă, un radio, bani în numerar şi medicamente.