Comisia Europeană sprijină companiile din sectorul biotehnologiilor cu un centru dedicat. Scopul: lansarea de noi produse inovatoare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
programe cercetare ue
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană a pus bazele unui nou centru pentru biotehnologie şi biofabricare cu scopul de a sprijini întreprinderile, în special companiile nou-înfiinţate şi IMM-urile, care vor să îşi sporească competitivitatea și să introducă noi produse inovatoare pe piaţa Uniunii Europene.

Biotehnologia este una dintre industriile inovatoare cu cea mai rapidă creştere din UE. Are potenţialul de a revoluţiona sănătatea, agricultura, produsele alimentare şi inclusiv hrana pentru animale, în următorii ani. Un sector prosper al biotehnologiei şi al producţiei biologice va fi esenţial pentru construirea unei uniuni mai competitive, mai inovatoare şi mai reziliente, care să atingă obiectivele din tranziţia sa verde şi digitală.

„Biotehnologia are un rol fundamental în stimularea competitivităţii UE şi în adoptarea inovării şi a tehnologiei, modelând viitorul asistenţei medicale europene. Inteligenţa artificială ne poate ajuta să transformăm biotehnologia pentru descoperirea şi dezvoltarea terapiilor salvatoare de vieţi, pentru a preveni şi a prezice mai bine bolile şi pentru a transforma medicina personalizată şi centrată pe pacient în realitate. Comisia se angajează să deblocheze întregul potenţial al biotehnologiei şi să ajute acest sector critic să se dezvolte în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor noastre", a declarat Oliver Varhelyi, Comisar pentru Sănătate şi Bunăstarea Animalelor.

Platforma Biotech and Biomanufacturing Hub este disponibilă în toate limbile de circulație din UE și prezintă:

  • sursele de finanţare din partea UE disponibile pentru întreprinderile din domeniul biotehnologiei şi al biofabricaţiei,
  • infrastructurile de cercetare care pot sprijini cercetarea şi dezvoltarea în domeniul biotehnologiei sau al biofabricării,
  • resursele disponibile pentru a ajuta întreprinderile din domeniul biotehnologiei sau al biofabricaţiei să se extindă, inclusiv reţelele, instalaţiile-pilot şi de testare şi perspectivele pieţei.

În plus, sunt prezentate informaţii legate de:

  • protecţia proprietăţii intelectuale la care au dreptul întreprinderile inovatoare,
  • procesele de autorizare a noilor produse biotehnologice, cum ar fi medicamentele de uz uman şi veterinar sau hrana pentru animale şi ingredientele alimentare, precum şi sprijinul oferit solicitanţilor pe parcursul acestor procese,
  • normele şi cerinţele pe care întreprinderile trebuie să le respecte atunci când dezvoltă şi comercializează produse biotehnologice în UE.

Platforma va ajuta, de asemenea, întreprinderile să identifice sprijinul pe care îl au la dispoziţie la nivelul UE şi modul în care pot accesa aceste subvenții pentru a se dezvolte.