Cum va arăta viitoarea autostradă Brașov-Bacău. Reprezentanții CNIR discută despre proiectarea unui tunel în zona Dealului Lempeș

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
autostrada brasov bacau
sursa: Facebook / Compania Națională de Investiții Rutiere

Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a purtat, în ultimele două zile, discuţii cu primarii comunelor braşovene Hărman, Sânpetru şi Prejmer pe marginea variantei de traseu a Autostrăzii A13 Braşov - Bacău.

În acest moment, oficialii alături de autoritățile locale analizează posibilitatea proiectării unui tunel cu o lungime cuprinsă între 400 şi 600 de metri în zona Dealului Lempeş, în vederea respectării cerinţelor de mediu. 

Întâlnirile de lucru şi verificările în traseu au avut loc, după ce, în urmă cu două săptămâni, la şedinţa convocată de către Consiliul Judeţean Braşov, a fost prezentată necesitatea reconfigurării variantei iniţiale de traseu pentru a facilita realizarea unui obiectiv de importanţă strategică în zona localităţii Sânpetru.

„Echipa CNIR, alături de prestatorul care realizează studiul de fezabilitate şi reprezentanţii autorităţilor locale din cele trei comune, a analizat cele mai bune soluţii pentru protejarea comunităţilor locale de pe traseul autostrăzii şi a urmărit în teren posibilele constrângeri precum:

  • halda de cenuşă,
  • spitalul şi aerodromul din Sânpetru,
  • zona protejată din zona Dealului Lempeş.

Pentru a respecta cerinţele de mediu, în zona Dealului Lempeş, se analizează proiectarea unui tunel cu o lungime cuprinsă între 400 şi 600 de metri", precizează CNIR.

În următoarea perioadă, instituția şi reprezentanţii firmei care elaborează studiul de fezabilitate vor avea întâlniri de lucru în judeţul Covasna la Consiliul Judeţean şi cu reprezentanţii primăriilor de pe traseu. Contractul pentru studiul de fezabilitate depășește 80 de milioane de lei. 

Viitoarea autostradă Brașov-Bacău are o lungime de 164 de km, străbate trei județe. Durata totală a execuției, potrivit fișei tehnice, este de 125 de luni.

Costul total estimat al proiectului potrivit Programului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport se ridică la 2,3 miliarde euro. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Transport.