Marea Britanie interzice carnea și lactatele din Ungaria și Slovacia. Care e motivul

Redacția Digi Economic Data publicării:
carne lactate
sursa: shutterstock.com/

Regatul Unit a decis să interzică importurile de carne și produse lactate din Ungaria și Slovacia după confirmarea unui caz de febră aftoasă (Foot-and-Mouth Disease) la granița dintre cele două țări, vineri, la mai puțin de două luni de la descoperirea unui focar similar în Germania. Interdicția se aplică „bovinelor, porcilor, oilor, caprelor și animalelor sălbatice, precum cerbii, dar și produselor netratate, inclusiv carne proaspătă și lactate”, au anunțat autoritățile britanice, vineri seară.

În plus, începând de duminică, călătorii nu vor mai putea aduce în Regatul Unit produse de origine animală provenite din Ungaria și Slovacia, a precizat departamentul.  

Febra aftoasă, extrem de contagioasă, este una dintre cele mai grave boli care pot afecta industria zootehnică.

„Guvernul va face tot ce este necesar pentru a proteja fermierii britanici de riscul reprezentat de febra aftoasă”, a declarat ministrul britanic al agriculturii, Daniel Zeichner, potrivit Politico. „Nu vom ezita să adăugăm și alte țări pe listă dacă infecția se răspândește.”  

Nu este clar cât va rămâne în vigoare această măsură.

Autoritățile din Ungaria au detectat un focar la o fermă de bovine cu 1.400 de animale, aflată la granița cu Slovacia – primul înregistrat în țară în ultimii 50 de ani, potrivit Biroului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih).  

Regatul Unit a interzis deja importurile de bovine, porci și oi din Germania – inclusiv produsele din carne și lactate – în urma unui focar înregistrat în ianuarie. De asemenea, britanicii au interzis persoanelor care sosesc în țară să importe aceste produse. Nu este clar dacă există o legătură între cazurile depistate.  

Tom Haynes, consilier principal de politici la National Pig Association (NPA), asociația britanică a industriei porcine, a declarat că cel mai recent caz din Ungaria „subliniază necesitatea unei revizuiri generale a măsurilor de securitate și control la frontieră pentru a proteja producătorii britanici”. 

„Este esențial ca, pe lângă noile măsuri de control, guvernul să adopte o politică de toleranță zero față de importurile personale de carne de porc și să asigure finanțare suficientă agențiilor de frontieră pentru a putea impune această interdicție”, a adăugat el. „Focarul de febră aftoasă din 2001 a costat economia britanică 14,7 miliarde de lire sterline, (valoare n.r.) ajustată la prețurile actuale.”  

În 2001, industria agricolă britanică a fost devastată de focar, când peste 2.000 de ferme au fost afectate și peste 6 milioane de animale au fost sacrificate.