Ministerul Sănătății spune că ANPC nu poate face controale în spitale „în afara cadrului legal”. Cum se apără Autoritatea

Ministerul Sănătăţii a reacționat, luni, în urma controalelor ANPC în spitale, transmiţând că apreciază preocuparea Autorității privind furnizarea serviciilor în spitale, însă acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal. „Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice”, precizează instituţia. Ca răspuns, ANPC a transmis că „nu există niciun temei pentru a considera că operatorii de stat nu trebuie să respecte aceleași norme ca operatorii privați care au un profil similar”.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat, sâmbătă, un control operativ cu privire la respectarea legislaţiei în vigoare pentru protecţia consumatorilor de servicii medicale, în blocurile alimentare a două spitale din municipiul Bucureşti, respectiv Spitalul Universitar de Urgenţă Elias și Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
La Elias s-au descoperit, printre altele, alimente expirate, frigidere murdare, ustensile cu grad ridicat de uzură, fiind aplicate sancţiuni în valoare totală de 30.000 de lei. La Universitar, s-a descoperit că la 1.000 de porţii pregătite spre a fi oferite pacienţilor erau diferenţe nesemnificative de gramaj în minus, pentru care s-a dispus remedierea. A fost aplicată o sancţiune în valoare de 1.000 lei.
În acest context, Ministerul Sănătății a transmis: „Ministerul Sănătăţii apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă, acţiunile de control NU se pot desfăşura în afara cadrului legal. Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului NUMAI dacă se emite un cadru legal comun, respectiv, la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului”.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii s-a arătat deschis la colaborare, însă continuarea acestei acţiuni este posibilă numai după stabilirea cadrului legal care să permită ANPC să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unităţile sanitare, potrivit reprezentanților, scrie digi24.
„Menţionăm că pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru unităţile sanitare, respectarea cadrului legal existent este esenţială şi ne dorim să nu existe abuzuri în serviciu potenţiale, ca urmare a acţiunilor ANPC. Asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienţi este o preocupare constantă a MS, care a dublat în 2023 suma alocată acestora, iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit”, precizează ministerul.
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Cătălin Cîrstoiu, a reacționat, sâmbătă, printr-o postare pe Facebook, la controlul ANPC, afirmând că aceasta ar trebui să verifice operatori economici, iar spitalele nu intră sub jurisdicția Autorității. „Astăzi o dubă cu geamuri fumurii intră furtunos utilizând poarta din dos a Spitalului Universitar, să ducă un «colet» la bucătăria spitalului. Ce era «coletul»? Era ANPC… şi dl Cristian Popescu Piedone. După o vizită furtunoasă, ca în «Acceleratul» lui George Topârceanu, dl Piedone m-a sunat şi m-a felicitat pentru modul în care preparăm hrana, pentru aspectul ei, pentru echipamente, infrastructură şi curăţenie”, a relatat Cîrstoiu.
Cum se apără ANPC
Referitor la Comunicatul Ministerului Sănătății privind acțiunile de control, ANPC a transmis luni seară că va continua să desfășoare controale „riguroase și să protejeze drepturile consumatorilor, fără nicio discriminare între operatorii economici, asigurându-se că toate serviciile și produsele destinate acestora respectă normele legale în vigoare”.
„Conform dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, mai exact Art. 1, statul, prin mijloacele prevăzute de lege, are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori. Astfel, este asigurat accesul neîngrădit la produse și servicii, informarea completă despre caracteristicile esențiale ale acestora și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, inclusiv în fața unor practici incorecte. De asemenea, prevederile acestui act normativ se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor (noi, folosite sau recondiționate) și a serviciilor destinate consumatorilor.
Art. 2, punctul 2 din aceeași ordonanță definește „consumatorul” ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acționează în afacerea lor comercială, industrială, de producție, artizanală ori liberală, și specifică faptul că „unitățile spitalicești” nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru.
Prin urmare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are în vedere și serviciile de alimentație publică, precum și depozitarea alimentelor destinate consumului public, fie că acestea sunt tratate termic sau nu. Aceste servicii se adresează consumatorilor, așa cum sunt definiți în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992.
Totodată, în conformitate cu dispozițiile art. 3 alin. (1) litera i) din H.G. nr. 700/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANPC are responsabilitatea de a controla respectarea dispozițiilor legale privind protecția consumatorilor. Aceste controale sunt efectuate pe piață la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii, inclusiv servicii financiare, dar și în unități vamale sau puncte de trecere a frontierei, cu acces la locurile de producție, depozitare sau comercializare a produselor.
În plus, instanța de judecată a subliniat că nu există niciun temei pentru a considera că operatorii de stat nu trebuie să respecte aceleași norme ca operatorii privați care au un profil similar. Protejarea dreptului consumatorilor la sănătate, integritate fizică și ocrotirea persoanelor vulnerabile este o responsabilitate ce trebuie asumată de toți operatorii economici. Consumatorii sunt considerați vulnerabili în fața oricărui profesionist, fie că acesta are ca scop obținerea de profit sau nu, fiind expuși aceleași riscuri în cazul nerespectării normelor legale”, a transmis autoritatea.
Din 7 februarie, Cristian Popescu Piedone este șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
„(...) Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor continuă să exercite controale riguroase și să protejeze drepturile consumatorilor, fără nicio discriminare între operatorii economici, asigurându-se că toate serviciile și produsele destinate acestora respectă normele legale în vigoare”, a conchis ANPC.