Noul comisar UE pentru politici concurențiale vizează reformarea regulilor pentru fuziuni și ajutoare de stat

G.C. Data publicării:
business
sursa: shutterstock.com/

Regulamentele Uniunii Europene privind fuziunile și achizițiile trebuie să „țină cont pe deplin de inovație și viitoarea competiție”, a afirmat noul comisar UE pentru politici concurenţiale, Teresa Ribera. În primul său discurs de la preluarea funcției, Ribera subliniază o schimbare a reglementărilor antitrust pentru a facilita fuziunile, precum și o relaxare a politicii privind ajutoarele de stat pentru a sprijini tranziția verde.

Teresa Ribera, propusă de Spania, a preluat portofoliul de comisar european pentru tranziţia ecologică şi politici concurenţiale în noua Comisie Europeană.

Marți, aceasta a declarat că piețele nu pot livra „politicile sociale și rezultatele de care avem nevoie”, astfel că ajutoarele de stat și alte forme de sprijin sunt necesare „pentru a crea stimulentele corecte pentru ca firmele să investească acolo unde, de altfel, nu ar face-o”, potrivit The Guardian.

Campioni europeni  

Lumea dreptului concurenței resimte încă ecourile avizului negativ dat de Comisia Europeană în 2019 asupra unui acord franco-german de a crea o companie feroviară care să concureze cu un potențial rival chinez. Politicienii din Paris și Berlin au criticat vehement decizia comisarului pentru concurență de la acea vreme, Margrethe Vestager, de a bloca acordul, solicitând modificări care să permită crearea viitorilor campioni europeni.

Argumentul principal al oficialilor europeni în materie de concurență este că giganții corporativi, respectiv companiile transfrontaliere, pot dăuna economiei UE, având o putere de piață excesivă și devenind ineficienți, percepând prețuri mai mari consumatorilor și IMM-urilor care îi aprovizionează.

Vestager și-a apărat activitatea, menționând aprobarea ulterioară a fuziunii Alstom cu un alt rival feroviar, Bombardier, și succesul continuu al Siemens. „Au reușit independent, concurează și le merge bine”, a spus ea la un eveniment de anul acesta.

Vestager a vorbit și despre numeroasele mari fuziuni europene pe care le-a aprobat, precum achiziția în valoare de 100 de miliarde de euro a SABMiller de către producătorul belgian de bere AB InBev în 2016 și fuziunea din 2020 dintre rivalii auto Fiat Chrysler și Peugeot, formând al patrulea cel mai mare producător auto global după volum și al treilea ca venituri.

Raportul Draghi

În luna septembrie a anului trecut, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi să vină cu propuneri prin care să poată fi redresată economia UE, în contextul concurenței venite din partea Chinei și SUA, și cum își poate menține competitivitatea economiei verzi și digitale la nivel global.

Recomandările fostului președinte al Băncii Centrale Europene includ actualizarea ghidurilor de reglementare a fuziunilor UE, pentru a permite companiilor să fuzioneze dacă pot dovedi că acest lucru stimulează inovația. Draghi a argumentat, de asemenea, că deciziile privind ajutoarele de stat din UE ar trebui să acorde mai multă atenție inovației și proiectelor europene comune.

În discursul său de marți, Ribera a promis că noua Comisie va revizui regulile privind ajutoare de stat ca parte a  unei strategii „industriale verzi”, care urmează să fie publicată până la începutul lunii martie 2025. Acest „nou cadru de ajutoare de stat” va stimula accelerarea proiectelor de energie regenerabilă, grăbirea decarbonizării și asigurarea capacității de producție pentru tehnologii verzi, a spus ea.