Oficial BNR, despre taxarea tranzacțiilor bancare: „O chestiune absurdă! Vrem să fim Venezuela?”

Consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, critică dur taxa pe tranzacțiile bancare, o măsură discutată în aceste zile în pachetul fiscal, avertizând că România riscă să ajungă ca Venezuela.
Preşedintele Nicuşor Dan are, luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu liderii partidelor care ar putea forma viitoarea coaliţie – PSD, PNL, USR, UDMR - şi minorităţi pentru a agrea un set de măsuri economice pentru reducerea deficitului. La finalul zilei este aşteptat un draft al acestor măsuri.
„A aplicat-o Venezuela, vrem să facem România ca Venezuela, aplicăm o asemenea taxă care este o chestiune absurdă. Cine spune așa ceva nu înțelege ce înseamnă economia de piață. Își imaginează că ia măsuri în care banii vor veni din cer. Noi avem cea mai mică monetizare din toată Uniunea Europeană. Vrem să taxăm tocmai activitatea bancară? Dar cine a făcut în Europa așa ceva? Vrem să fim Venezuela? Venezuela a aplicat această măsură. Dacă noi vrem să aducem țara la nivelul Venezuelei, asta facem. Este o aberație”, a spus el la Digi24, întrebat despre „taxa pe tranzacții bancare”, cu o sumă fixă, de 1 până la 3 lei per operațiune.
Reprezentantul BNR a adăugat că cea mai mare problemă a României o reprezintă neîncasarea veniturilor de către ANAF și că statul român se lasă jefuit.
„Cea mai mare problemă pe care o avem și pe care o reprezintă neîncasarea veniturilor statului. ANAF trebuie profesionalizată și scoase de sub influențe politice sau de altă natură, care transformă într-un rateu de proporții. De ce vorbim despre neîncasare de TVA de 9 miliarde de euro în fiecare an? Eu am spus la un moment dat că sunt 9 miliarde de lei. Nu, am greșit, erau 9 miliarde de euro, am crezut că sunt suma. Am crezut că e vorba despre lei, pentru că mi se pare imposibil ca statul român să se lasă jefuit cu sume de această proporție și să nu facă nimic. Ridicăm din umeri.
Noi nu încasăm 30% din TVA, media Uniunii Europene este de 6%, în Ungaria este de 2,3%. Noi nu încasăm 30% și vorbim despre alte formule de a încasa bani la buget, când avem această formidabilă o hemoragie extraordinară. Bulgaria are vreo 7% din TVA neîncasat, Bulgaria va intra în euro.
Noi stăm pe margine și ne uităm. Mai există pentru TVA și soluția taxării inverse. Ea se aplică și la noi pentru câteva produse unde nu mai există fraudă pe TVA. Cel mai important lucru ar fi profesionalizarea și de politizare a ANAF. În momentul în care ai mari fraude la ANAF, iar tu te faci că te uiți în altă direcție este absurd. Și dacă se ia această decizie pentru ANAF, tot nu se va rezolva în câteva minute. Nu se va rezolva de azi pe mâine, admițând că va exista o decizie politică pentru depolitizarea ANAF. Și atunci cred că nu există alternativă la creșterea unor taxe”, a declarat oficialul.