România a depășit la PIB per capita mai multe țări din regiune. Experții avertizează că reforma fiscală nu trebuie să fie politică

România a depășit Polonia, dar și alte economii din regiune, precum Ungaria, Croația și Grecia, la Produsul Intern Brut (PIB) per capita. Acest indicator este important în evaluarea nivelului de trai dintr-o țară.
Potrivit informațiilor prezentate de profesorul Ionuț Dumitru în cadrul unei conferințe organizate de Confederația Patronală Concordia, această nouă poziționare a României în clasamentul PIB per capita nu o plasează doar înaintea
„PIB-ul pe capita în România a avut o evoluție spectaculoasă. Dacă ne uităm pe cifre, o să vedem că România a avut o creștere a poziționării sale în Europa de la ultimul loc în anul 2000 în termeni de PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare, o creștere de 51,5 puncte procentuale din PIB. Față de media Uniunii Europene, care este 100%, România are 77,9% din media Uniunii Europene la PIB per capita. Am depășit și Polonia.
Ultimele revizuiri de date arată că România este deja peste Polonia în 2023. România este peste Polonia, care este la 77,3, peste Ungaria, care este la 76,7, peste Croația, peste Slovacia, Letonia, Grecia și la mare distanță de Bulgaria, cu care în anii 2000 concuram la cine este ultimul în clasament”, a declarat Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din București.
Explicația pentru acest succes se regăsește în capacitatea României de a atrage investiții străine, dar și menținerea unui ritm sustenabil de dezvoltare în industriile importante.
Așadar, printre factorii care au susținut creşterea economiei româneşti se numără:
- fluxurile puternice de investiţii străine,
- politici fiscale favorabile,
- dezvoltarea rapidă în sectoare strategice,
- creşterea semnificativă a salariilor din ultimii ani.
Ionuţ Dumitru a subliniat că regimul de impozitare a veniturilor a rămas unul dintre puţinele avantaje competitive pe care le mai are România, comparativ cu statele din regiune.
Reformele fiscale nu trebuie politizate
Decizia privind reforma fiscală este eminamente politică, iar discuţiile sunt mai mult ideologizate şi mai puţin fundamentate pe cifre şi analize serioase, relatează Agerpres.
„Sigur că decizia privind reformă fiscală este eminamente politică. Discutăm de o decizie în termeni de fiscalitate, care în final trebuie asumată politic. La noi, din păcate, discuţiile la nivel politic sunt mai mult ideologizate şi mai puţin fundamentate pe cifre, pe evoluţii, pe analize serioase.
Aşa cum am arătat şi în studiu nostru, cota unică a avut efecte pozitive evidente în economie. De ce ai schimba un sistem care merge, funcţionează, cu ceva care nu ştii unde te duce? Acesta este argumentul meu primordial în această dezbatere.
Plus că impozitarea progresivă e văzută ca rezolvarea tuturor problemelor din această ţară. În primul rând, problemelor bugetare. Dar am arătat destul de clar: nu rezolvă problema bugetară. Cum să facem impozitarea progresivă dacă astăzi noi colectăm doar doi şi ceva la sută din PIB din impozitul pe venit? Cât să fie impozitul progresiv, până la ce tranşe, ca să facem o diferenţă majoră? Am văzut că dacă ne ducem şi până la 60% cu o cotă superioară de taxare, nu aducem mare lucru la buget.
Când România va fi o ţară bogată, o să avem o impozitare progresivă. Nu suntem încă acolo. Dacă ne uităm pe cifre, am avut o convergenţă foarte rapidă, dar este încă un decalaj mare de recuperat faţă de standardele vestice”, explică Dumitru.