Schimbările de politică monetară au afectat Banca Centrală a Germaniei. Instituția a raportat primele pierderi din ultimii 45 de ani

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a raportat primele pierderi înregistrate de după 1979, după ce modificarea rapidă a politicii monetare din zona euro a redus rezervele instituţiei anul trecut.
Anul 2024 s-a încheiat cu pierderi de aproximativ 19,2 miliarde de euro pentru Bundesbank, notează Tagesschau.
„Vârful pierderilor anuale l-am consemnat anul trecut. Nu ne aşteptăm la profituri o perioadă. În consecință, nu vom contribui la veniturile guvernamentale. Am speranța că inflaţia Germaniei va continua să scadă până la un prag sustenabil, pentru a pune în mișcare economia", a declarat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel.
Ani de zile, Ministerul german de Finanţe a virat către bugetul de stat profitul obținut de Bundesbank, aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Cum a înregistrat pierderile Bundesbank
Pe 20 februarie, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că 2024 a fost al doilea an consecutiv în care a înregistrat pierderi şi, totodată, a subliniat că ar putea înregistra în continuare pierderi, chiar dacă mai mici, în următori ani.
Anul trecut, BCE a înregistrat pierderi de 7,944 miliarde euro, în creştere faţă de cele de 7,886 miliarde euro raportate în 2023. Din 2022, BCE a majorat rapid dobânzile în zona euro, pentru a contracara inflaţia. Acum inflaţia s-a redus iar BCE a redus dobânzile în zona euro.
Pe fondul modificării politicii monetare a BCE, Bundesbank a intrat în 2024 cu rezerve de doar 700 milioane de euro, pentru a amortiza pierderile.
Strategia băncii centrale este ca în următorii ani să compenseze pierderile cu profiturile viitoare obținute.
Rezervele de aur ale Bundesbank au devenit mult mai valoroase, în urma majorării cotaţiilor unciei de aur. La finalul anului trecut erau evaluate la aproximativ 267 miliarde euro, faţă de 197 miliarde euro în 2023.