Tarifele americane la oțel determină Uniunea Europeană să ia măsuri drastice. Importurile se vor reduce cu 15%

Uniunea Europeană (UE) va înăspri cotele de import la oţel, pe fondul taxelor vamale de 25% anunţate de către preşedintele Donald Trump, astfel că din aprilie, spațiul comunitar va importa cu 15% mai puțin față de perioada precedentă.
Decizia este menită să prevină inundarea pieţei europene cu oţel ieftin, redirecţionat de pe piaţa din SUA, deoarece ar afecta puternic oţelăriile din Europa, care în acest moment se confruntă cu preţurile ridicate la energie şi concurenţa acerbă din Asia.
„Într-o perioadă în care nimeni nu respectă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi toţi fac apel la securitatea naţională, UE nu poate fi singurul actor care îşi lasă industria să se prăbuşească. Ţinând cont că piaţa din SUA este mai puţin viabilă din cauza taxelor vamale, producătorii din Canada, India şi China vor căuta să vândă volume mai mari în Europa", a declarat pentru Reuters, comisarul european pentru Piaţă Internă şi Servicii, Stephane Sejourne.
Reducerea cotelor de import pentru diversele tipuri de oţel, de la 1 aprilie, ar reduce intrările cu aproximativ 15% în Uniunea Europeană. În 2024, statele membre UE au importat aproximativ 60 milioane tone metrice de oţel, din care jumătate nu au fost supuse cotelor de import.
Comisia Europeană analizează măsuri suplimentare de protecţie pentru industria metalelor
Executivul comunitar intenţionează să propună taxe de până la 25% pe exporturile de fier vechi în trimestrul trei din 2025. Noul mecanism va fi mult mai strict față de cel actual.
Totodată, UE nu vrea să depindă de importurile de oţel, care vor fi cruciale pentru reconstruirea complexului militar industrial european, după războiul din Ucraina.
„Vrem să păstrăm oţelul nostru în Europe şi să-l putem recicla în Europa. Este o problemă strategică. Nu există industrie de apărare fără oţel şi vrem să ne păstrăm industriile", a subliniat Sejourne.
Pentru a îmbunătăţi actualele măsuri comerciale, reglementările privind achiziţiile publice ar urma să fie revizuite din 2026 în favoarea oţelului european.