Ucraina nu va adera la UE fără acceptul Ungariei și Slovaciei. Liderii celor două contestă politicile Kievului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
orban fico
sursa: profimediaimages.ro/

Premierii Ungariei și Slovaciei, Viktor Orban respectiv Robert Fico, și-au dat întâlnire la Bratislava pentru a discuta punctual mai multe chestiuni de interes strategic. Printre acestea se numără inclusiv posibilitatea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).

Ungaria şi Slovacia s-au poziţionat diferit faţă de o eventuală aderare a Ucrainei la UE, relatează Hungary Today.

„Dacă Ucraina ar adera astăzi la UE, ar ruina Ungaria. UE nu are bani pentru a putea primi Ucraina, iar noi nu dorim ca ea să ne distrugă ţara", a declarat premierul ungar Viktor Orban.

Orban a estimat că mii de companii maghiare şi sute de mii de familii ar intra în faliment pentru că toţi banii pe care UE îi are în prezent la dispoziţie pentru economie vor fi redirecționați către reconstrucția Ucrainei.

Totodată premierul ungar a estimat că negocierile cu Ucraina pentru aderarea la UE nu ar trebui să înceapă mai devreme de zece ani de acum înainte.

„Ucraina trebuie să-şi rezolve problemele cu Slovacia şi Ungaria, trebuie să dea dovadă de respect faţă de aceste ţări vecine. Ucraina încalcă drepturile minorităţii maghiare şi autoritățile de la Kiev au periclitat securitatea energetică a Europei prin oprirea tranzitului de gaz rusesc”, a subliniat Orban

Fico ar accepta Ucraina în UE, dar doar în anumite condiții

Premierul slovac Robert Fico, deşi a avut schimburi acide de replici cu Zelenski, a părut mai flexibil decât Orban în privința aderării Ucrainei.

„Sprijinim intrarea Ucrainei în UE, dar cu anumite condiții. Atunci când autoritățile de la Kiev vor debloca tranzitul gazelor rusești prin conductele sale, vom începe discuțiile”, a transmis Fico.

Anterior, premierul slovac a ameninţat că ţara sa va sista furnizarea de energie electrică şi ajutorul umanitar pentru Ucraina dacă aceasta nu reia livrările gazelor din Rusia. După ce a ajuns la putere în octombrie 2023, Fico a oprit ajutorul militar pentru Kiev. Până în acel moment, Slovacia oferise Ucrainei mari cantităţi de arme şi muniţii, inclusiv toată flota de avioane de vânătoare MiG-29 şi singurul sistem antiaerian S-300 pe care-l avea armata sa în dotare.