UE vrea să introducă restricții asupra unor produse alimentare pe modelul implementat de Trump în SUA

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
alimente ue
sursa: gettyimages.com/

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, în ideea de a proteja piața internă, pe modelul de politica comercială implementat de președintele Donald Trump în Statele Unite.

Oficialii europeni vor dezbate în cursul săptămânii viitoare introducerea de restricții asupra importurilor de produse alimentare. Chiar dacă măsura va va escalada tensiunile cu partenerii comerciali, are scopul de a proteja piața internă de concurența neloială. Spre exemplu, produsele agricole americane cultivate cu pesticide vor fi interzise în UE, având în vedere că la nivelul blocului comunitar fermierii europeni nu au voie să folosească astfel de tratamente, relatează Financial Times.

„Avem semnale foarte clare, atât de la statele membre cât şi de la fermierii noştri: orice este interzis în UE, ar trebui să fie interzis chiar dacă este vorba de un produs importat. Nu putem face diferențe când vine vorba de pesticide: unii da, alții nu. Trebuie să fim corecți și să ne respectăm valorile. Va exista un studiu de impact pentru protejarea competitivităţii înainte de orice decizie", a declarat Comisarul pentru Sănătate şi Bunăstarea Animalelor, Oliver Varhelyi.

Comisia Europeană s-a opus mult timp solicitărilor venite din Franţei şi din altor state membre în privința unui tratament egal privind produsele care conțin tratamente chimice. UE interzice multe tipuri de pesticide pentru că dăunează plantelor şi animalelor, chiar dacă Autoritatea europeană în domeniul Sănătăţii a decis că unele dintre acestea sunt sigure în cantităţi mici.

SUA amenință cu tarife dacă produsele sale sunt refuzate

Președintele american Donald Trump a avertizat UE că orice încercare de a bloca produsele americane va fi sancționată cu tarife vamale suplimentare. Cu toate acestea, oficialii europeni par pregătiți pentru un eventual război comercial.

Comisia Europeană susține că nu încălca regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, organism internațional care permite restricţii din motive ştiinţifice, fără a ține cont de originea importurilor. În acest sens, Uniunea ar putea impune reguli legate bunăstarea animalelor. Dacă standardele privind igiena și spațiul în care sunt crescute respectivele viețuitoare nu sunt respectate, produsele sunt automat refuzate.