Uniunea Europeană impune restricții privind transportul de ovine și caprine vii din județele Arad și Bihor către statele membre

Redacția Digi Economic Data publicării:
cioban capre fermier
Efectivele de caprine au avut cel mai mult de suferit. sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri de urgență provizorii privind infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare în România, iar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează, marți, că restricţiile impuse țării noastre vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate. Schimburile comerciale cu produse de origine animală nu suferă modificări.

Măsura nu afectează întreaga ţară şi nu impune o interdicţie generală asupra exportului de ovine şi caprine.

„În urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii.

Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine”, transmite ANSVSA.

De asemenea, exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții, precum și către țările din afara Uniunii Europene.

Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație, mai arată sursa citată. 

Mai mult, comerțul intracomunitar cu produse de origine animală este permis, ia România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală.