Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 29 martie

Data actualizării: Data publicării:
digistoria

1923 - CONSTITUȚIE NOUĂ PENTRU ROMÂNIA MARE

La această dată intră în vigoare Constituția din 1923, prima lege fundamentală a României Mari. Noul document consolida regatul român, mărit prin unirile de la 1918.

Constituția din 1923 definitiva procesul de modernizare al statului român, început prin venirea lui Carol I în 1866. Era una dintre cele mai moderne constituții de pe glob.

Această lege fundamentală a fost în vigoare până în 1938, când a fost înlocuită de constituția autoritară a lui Carol al II-lea. A fost readusă la putere între 1944 și 1947.

2004 - ROMÂNIA ADERĂ LA NATO

România ajungea la finalul drumului către NATO. Premierul Adrian Năstase depune instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul tratatului NATO.

România devine, oficial, membru cu drepturi depline al NATO. Au mai intrat atunci în alianța nord-atlantică 6 țări: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Tricolorul României a fost ridicat în fața sediulu NATO din Bruxelles pe 2 aprilie 2004. Prima duminică din aprilie este celebrată în România ca "Ziua NATO".

1974 - ARMATA SECRETĂ A PRIMUL ÎMPĂRAT

Un grup de fermieri chinezi, care săpau în apropiere de mormântul primului împărat al Chinei descoperă gardienii secreți ai monarhului: armata de teracotă.

Până atunci, această oaste era doar o legendă. Arheologii dezgroapă 8.000 de soldați și sute de cai, în mărime naturală. Era protectorii Împăratului în lumea de dincolo.

Soldații de teracotă au între 1,75 și 2 m înălțime. Sunt de la generali la soldați. Experții au identificat 10 tipuri diferite. Inițial, statuile erau vopsite în culori vii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri