Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 6 iunie

Data actualizării: Data publicării:
Untitled

CU MAȘINA LA CINEMA 

În orașul Camden, din statul american New Jersey, se deschidea un nou tip de cinematograf. Nu existau scaune, pentru că oamenii se uitau la film din mașină. 

Ideea a fost a unui localnic, pasionat de filme și angajat la firma de piese auto a familiei. A vrut să își ajute mama, care se chinuia să stea comod în sălile normale de cinema. 

Primul cinema drive-in avea locuri pentru 400 de mașini. Biletul era 25 de cenți pentru fiecare mașină, plus încă 25 de cenți pentru fiecare persoană din vehicul. 

ELIBERAREA EUROPEI 

Peste 150.000 de soldați aliați debarcau pe cinci plaje din Normandia, ca să înceapă eliberarea Europei de Vest de naziști. 6 iunie 1944 a rămas în istorie a Ziua Z. 

Plajele Utah și Omaha au fost ale americanilor, Gold și Sword au fost atacate de britanici, iar Juno a fost asaltată de canadieni. Operațiunea a fost o surpriză pentru naziști. 

Debarcările din Normandia sunt cel mai mare desant naval din istorie. Aliații au reușit să facă un cap de pod. După debarcări, războiul a durat mai puțin de un an. 

ÎNTOARCERE CLANDESTINĂ 

La manșa unui avion și în mare secret, principele Carol revenea în țară ca să preia tronul pe care îl ocupa atunci fiul său, regele Mihai. Planul era să fie dat peste cap. 

Avionul se strică după trecerea graniței. Carol aterizează lângă Vadul Crișului, din Bihor. O localnică, Maria Mudura, îi aduce un ulcior cu apă viitorului rege al României. 

Până seara, Carol ajunge în București. După două zile, regele Carol al II-lea își detronează fiul și începe domnia la care renunțase cu patru ani înainte, din dragoste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri