Sari la conținut

Primăria Deva | Investiţie în premieră

Pentru prima dată după descentzralizare, primăria Deva decide să învestească într-o unitate medicală din oraş, deşi aceasta se află în administrarea CJ Hunedoara. Asta, din cauza situaţiei financiare grave în care se află Spitalul Judeţean Deva. Pentru început, cu bani de la bugetul local va fi cumpărat un aparat pentru diagnosticarea bolilor gastro-enterologice, iar mai apoi, unitatea va primi de la primărie între 50 și 100 de mii de lei, anual.

„În ultimele 6 luni, spitalul a înregistrat 10 milioane de lei întârzieri la plata facturilor către furnizori. În aceste condiții, conducerea unității medicale este de părere că, în afara banilor primiți de la consiliul județean, orice sprijin financiar este binevenit” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

În aceste condiţii, şi chiar dacă unitatea medicală se află în subordinea Consiliului Judeţean, Spitalul Judeţean Deva va primi bani şi de la primărie.

„Fără sprijinul imediat al primăriei municipiului Deva nu se poate obține performanță în domeniul medical. În acest sens, 15 mii de euro au fost aprobate”, explică Mircia Muntean primarul municipiului Deva.

„Primăria Deva ne-a promis un sprijin financiar în valoare de aproximativ 15 mii de euro pentru achiziționarea unui video gastroscop, partea de tubulatură, care este un aparat foarte important și necesar pentru o serie de diagnostice”, spune Ioan Demeter, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

La spitalul județean lucrează 160 de medici și 500 de asistente. Unitatea medicală este inclusă din anul 2009 într-un proiect de modernizare finanțat cu 100 de milioane de lei de la Ministerul Sănătății. Din iulie 2010, spitalul este în administrarea Consiliului Județean Hunedoara.

„Investițiile totale au fost de 10,2 miliaone de lei, iar pentru bunuri și servicii s-au cheltuit undeva în jur de 16,5 milioane, deci în total 26, spre 27 de milioane de lei”, adaugă Dan Stoian, managerul public al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Potrivit unui acord încheiat între Primăria Deva și conducerea unității medicale, spitalul va primi în fiecare an de la bugetul local între 50 și 100 de mii de lei. Aici sun trataţi, annual, 25 de mii de pacienți internați.