Sari la conținut

Anul european al cetăţenilor. Drepturile pe care le au în străinătate, aderarea la Schengen, accesarea fondurilor europene i-au pus pe români în dialog

"Simţiţi că opinia dvs. contează în UE?” a fost întrebarea care a deschis dialogul. 58% dintre participanţi au răspuns afirmativ - procent mult mai ridicat decât cel care reiese dintr-un Eurobarometru recent, potrivit căruia 19% dintre români consideră că vocea lor contează în UE (media europeană fiind de 29%).  Conform aceluiaşi studiu, numai 40% dintre români afirmă că ştiu ce drepturi le conferă cetăţenia UE. Întrebat ce crede despre reticenţa străinilor faţă de românii care vor să lucreze peste graniţă, Dacian Cioloş a explicat că imigraţia vizează în special cetăţenii tineri, care contribuie la creşterea economică şi că se poate ajunge la procedură de infringement în cazul nerespectării drepturilor acestora. „Trebuie să fim fermi când vedem reticenţă din partea statelor membre, este ipocrizie”, a spus Cioloş.

Când vine vorba de accesarea banilor europeni pentru agricultură, comisarul a spus că statul are posibilitatea de a reforma instituţiile care lucrează cu aceste fonduri. „Dacă îşi va construi instituţii eficiente, statul va lua şi bani. Dacă nu sunt cheltuite de România, fondurile sunt pierdute”, a explicat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Acesta consideră că e firesc ca România să adereze la Schengen. „MCV a fost acceptat de Guvern şi are ca obiectiv ameliorarea funcţionării justiţiei. Aşteptarea României este legitimă. România şi-a asumat regulile de aderare, e firesc să aibă această poziţie”, a spus Cioloş. „Este "unfair" pentru că România şi-a bazat pregătirea pentru aderare după anumite reguli, iar regulile s-au schimbat”, a adăugat comisarul european.

Potrivit acestuia, regulamentul de aplicare a sprijinului pentru dezvoltare rurală nu este aplicat, dar textul există, a fost adoptat de Comisia Europeană şi va fi publicat după ce îşi dau acordul Consiliul şi Parlamentul European. „Detaliile din PNDR le decide statul membru. În perioada de programare actuală birocraţia a crescut mult pentru că anumite criterii de selecţie au fost ambigue, iar când aspectele sunt ambigue, funcţionarul de la agenţia poate interpreta după cum crede el”, a mai spus Dacian Cioloş.  Acesta a mai spus că exporturile din UE au crescut în ultimii ani şi a dat exemplul Poloniei, care de la 2 miliarde de euro export şi producţie agricolă înainte de aderare a ajuns la valori de zece ori mai mari.

Portretul robot al cetăţeanului european, realizat cu ajutorul locuitorilor judeţului Timiş