Sari la conținut

Vocile Banatului | Dosarul Revolutiei - cum vad revolutionarii timisoreni cererile de urmarire penala

Am vorbit la Vocile Banatului despre Dosarul Revoluţiei, pentru că, iată, la aproape trei decenii de la Revoluţie, procurorul general al României îi cere preşedintelui să avizeze începerea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Vor fi ei puşi sub acuzare? Se va face dreptate după 28 de ani? E asta dreptatea? Ce speranţe mai au cei care s-au ridicat, cei care au luptat pentru libertate, în acel decembrie, la Timişoara?

Am stat de vorbă cu doi revoluţionari timişoreni care au fost răniţi în timpul Revoluţiei - Mihai Drăgoi, de la Asociaţia „17 Decembrie 1989” Timişoara, şi Adrian Kali, purtător de cuvânt al Asociaţiei ALTAR.

În ciuda concluziilor prezentate de anchetatori, revoluţionarii din Timişoara aşteaptă în continuare răspunsuri.

„Din punctul nostru de vedere, al revoluţionarilor din Timişoara, problema este puţin paralelă, în ceea ce cere procurorul general al României, cu Revoluţia din Timişoara. În ideea în care, în Timişoara, cum ştie toată ţara, s-a pornit în 16, s-a continuat în 17 Decembrie, cu morţi, cu răniţi, 18,19, 20, când Timişoara a fost declarată oraş liber de comunism, 21, 22, când, în 21-22, a pornit şi la Bucureşti. Deci în acest interval, Iliescu, Roman şi ceilalţi puşi sub acuzaţie n-au nicio legătură cu ce s-a întîmplat în Timişoara. Nu ei au dat ordin să se tragă în populaţia din Timişoara”, şi-a expus punctul de vedere dr. Mihai Drăgoi.

Reprezentantul Asociaţiei „17 Decembrie”, a răniţilor şi familiilor îndoliate din Revoluţia din 1989, vorbeşte despre riscul ca Revoluţia Română din 1989 să fie anulată, în contextul loviturii de stat la care face referire ancheta procurorilor militari.

„În 22 decembrie am fost împuşcat. Eu nu m-am simţit manipulat, cum se spune acum (...) Eu nu m-am simţit manipulat tot timpul cât am participat la Revoluţie. Există un risc în demersul procurorului general al României: riscul, în contextul actual internaţional, riscul să anuleze Revoluţia... Şi totuşi noi le-am trăit şi cât le-am trăit nu vom renunţa să luptăm pentru ideea asta, că nu ne-a manipulat nimeni, nu ne-a luat nimeni de mână să ne ducă, hai să te împuşcăm”, a mai afirmat dr. Mihai Drăgoi.