Sari la conținut

SECRETELE MICROSOFTSoftistii Microsoft castiga cel putin 106,000 $ pe an

Microsoft este o companie foarte progresista cand vine vorba de politici de angajare si extrem de darnica cand ne referim la softistii din echipa. Acestia castiga un salariu de cel putin 100,000 de dolari pe an si lucreaza in cladiri impresionante echipate cu toate facilitatile de la terenuri de baschet la spatii de meditatie sau restaurante de 5 stele. Similar companiei google, cei de la Microsoft pun mare pret pe gandirea "in afar cutiei" iar interviurile de amngajare ii supun pe aplicanti la teste de imaginatie si gandire creativa. Astfel dupa ce le sunt testate abilitatile tehnice acestia sunt rugati sa raspunda unor intrebari neconformiste precum de ce sunt capacele gurilor de canal rotunde sau cate masini sunt in SUA. Mai multe de 76% din angajatii companiei sunt barbati in timp ce numai 23% sunt femei. Varsta medie pentru angajatii Microsoft este de 38,4 ani. Microsoft are o echipa de research impresionanta, finantata anual cu peste 9 miliarde de dolari. Aceasta este compusa din peste 850 de doctoranzi care lucreaza in 13 laboratoare din lume. Principalele directii de dezvoltare sunt echipamentele hardware dedicate consumerilor, proiecte de social computing si teorii algoritmice menite sa evolueze domeniul software.

Microsoft are o traditie inedita in celebrarea zilelor de nastere ale angajatilor. Fiecare sarbatorit trebuie sa aduca un kilogram de bomboane M&M la birou pentru fiecare an in care a lucrat in companie.

Toate cele 150 de campusuri ale companiei sunt decorate cu lucrari ale unor artisti contemporani faimosi deoarece Microsoft considera ca arta ii relaxeaza pe angajati si ii ajuta sa fie mai productivi.

De la 3 angajati la 96,000 in 33 de ani

Compania Microsoft a fost fondata de Bill Gates si Paul Allen in 1975 si la momentul respectiv avea 3 angajati si un capital de 16,000 de dolari. In 2008 aceasta ajunge la 96,000 de angajati si un venit anual de 60 de miliarde de dolari. Initial compania se numea Micro-soft cu cratima pana cand cei doi fondatori s-au decis sa renunte la ea si sa o inregistreze in 1981 cu numele pe care il stim cu totii.

Cofondatorii Gates si Allen si-au etalat talentul de programatori din liceu cand au spart sistemul de securitate de la Computer Center Corporation. Compania i-a angajat rapid pe elevii talentati ca sa-i ajute sa isi intareasca sistemul. Inainte sa isi construiasca propriul impreiu, Bill Gates si Paul Allen au avut o alta companie numita Traf O Data. Aceasta isi propunea sa analizeze informatiile din trafic pentru a crea rapoarte amanuntite pentru ingineri. Dar Gates nu isi folosea talentul de informatician doar in scopuri productive ci si in scopuri personale. Cand era inca in liceu, Gates a codat sistemul informatic de la LaKeside School astfel incat orarul lui sa il situeze la cursuri urmate de cat mai multe fete.

Microsoft Office, piatra de temelie a unui imperiu

Microsoft Office are peste un miliaerd de utilizatori in toata lumea. Suita de programe de productivitate lansata in 1989 a fost initial gandita pentru sistemele Macintosh si de abia la un an distanta a aparut si pe computere cu Windows. La inceputurile sale Microsoft era destul de apropiata de Apple iar Gates si Steve se complimentau reciproc cu fiecare ocazie. Intr-un interviu acordat unei televiziuni americane in 1988, Gates numea prototipul lui Jobs de Macintosh, SAND. Acest acronim provenea de la Steves amazing new device, adica device-ul minune al lui Steve.

Tableta Surface un secret absolut

Tableta surface a fost un proiect Top Secret pentru Microsoft. Dezvoltata intr-un buncar din campusul din Redmond, aceasta a fost invaluita in mister pana cu o saptamana inainte de lansare. De altfel Microsoft este compania care a folosit pentru prima data termenul tableta in 2001 odata cu conceptul COMDEX Fall prezentat la CES in Las Vegas. Microsoft a pornit ca o companie de software si de abia in 1983 a lansat primul echipament harware, celebrul mouse Microsoft.

Curiozitati despre Windows

Chiar daca este cel mai popular sistem de operare din lume, Windows inca pastreaza secrete chiar si pentru cei mai experimentati utilizatori. Spre exemplu utilizatorii nu pot crea foldere intitulate CON, PRN, AUX sau NUL in Windows deoarece acestea sunt cuvinte cheie rezervate pentru DOS. Si aplicatia Microsoft Word ascunde cateva secrete. Sre exemplu daca scrieti intr-un document nou egal rand 200,99 un rand de text generat automat va scrie "the Quick Brown Fox Jumps Over theLazy Dog" adica vulpea maronie si rapida sare peste cainele lenes. O functie mai ciudata care a dat nastere unor teorii conspirationiste se poate descoperi tot in Word. Daca scrieri Q33N, si transformati textul in fontul Wingdings de marime 72 veti obtine urmatorul rezultat ce pare a fi un avion care se indreapta spre cele doua turnuri. Conspirationistii au speculat aceasta coincidenta bazat pe faptul ca Q33N este indicativul primului avion care s-a lovit de cele doua turnuri World Trade Center din New York in data fatidica de 11 septembrie 2001.

Achizitii inspirate si o ratare importanta

Pe parcursul anilor, Microsoft a cumparat peste 150 de companii printre care Hotmail, Skype, Vision Corporation si Yammer. 6 dintre acestea sunt valorificate pentru mai mult de un miliard de dolari. In acelasi timp insa Microsoft a reusit sa se fereasca de achizitionarea companiei de console de vocuri video Sega in principal deoarece Gates nu era convins ca aceasta va putea concura cu Sony. Si in timp ce aceasta a fost o decizie inteleapta, compania a ratat o sansa incredibila de a cumpara platforma Youtube. Cu 6 luni inainte ca Google sa achizitioneze Youtube cu 1,6 miliarde de dolari Microsoft a avut ocazia sa o cumpere pentru 500 de milioane insa la momentul respectiv, nu vedea un viitor in asta.

Si ca sa terminam in ritm de dans, muzicianul Brian Eno este compozitorul celebrului Microsoft Sound pe care il stim cu totii de pe vremea lui Windows 95. Artistul a primit 35,000 de dolari pentru a compune secventa muzicala care a ajuns atat de celebra.