Sari la conținut

24 într-o oră - 17 noiembrie 2014

17 noiembrie 2014. O prezenţă record la vot în ultimii 14 ani a avut un efect spectaculos. Diferenţa de zece procente dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis din primul tur s-a răsturnat ieri în favoarea liberalului. Iohannis a câştigat alegerile cu 54,5%, în condiţiile în care au votat peste 11 milioane şi jumătate de români. Rezultatul de ieri, greu de prevăzut după primul tur, vine după ce Klaus Iohannis şi Victor Ponta şi-au împărţit din nou ţara. Fiecare dintre ei a câştigat câte 20 de judeţe. Liberalul a dat însă lovitura chiar în zonele care votaseră cu premierul acum două săptămâni.

Consens rar în România, între politicieni şi diplomaţi. S-au lămurit cu toţii că avem nevoie, şi încă repede, de o nouă legislaţie pentru votul românilor din diaspora. Numai că toată această determinare vine după cele două tururi în care votul din diaspora a fost un haos. Astăzi, ministrul de Externe a prezentat scuze publice, în timp ce viitorul preşedinte Klaus Iohannis a cerut demisia celor vinovaţi.

În timp ce Klaus Iohannis își savurează victoria, social-democrații par că nu reușesc să își lingă rănile. Victor Ponta le cere discreție pentru o perioadă, dar social-democrații nu mai reacționează la comanda liderului lor. Se cer demisii, iar Robert Negoiță a vorbit chiar de ieșirea de la guvernare. Tăios a fost și senatorul Dan Șova care i-a cerut lui Dragnea să facă un pas în spate.