Sari la conținut

24 într-o oră - 26 septembrie 2014

26 septembrie 2014. Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme,  Şerban Mihăilescu, Gabriel Sandu, Dan Nica, Daniel Funeriu, Mihai Tănăsescu, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu. Este lista foştilor miniştri pe care DNA vrea să-i pună sub acuzare în cel mai mare dosar de corupţie: EADS-Microsoft. Un contract de peste un miliard de euro, semnat de trei ministrere cu cele două companii, cu parafa secretariatului general al Guvernului României. Anchetatorii vorbesc despre o mită ce depăşeşte 60 de milioane de euro, bani încasaţi de înalţi oficiali pentru ca firmele să aibă parte de contracte cât mai bănoase. Printre acuzaţiile ce li se aduc celor 9 demnitari se numără luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani şi trafic de influenţă. De altfel, procurorii au cerut deja avizele pentru începerea urmăririi penale pe numele acestora. 

Înainte de startul oficial al campaniei electorale temele cu care se confruntă candidaţii sunt paralele cu agenda prezidenţială. Se discută mai puţin sau deloc despre ofertele şi programele electorale şi mai mult despre spioni, servicii de informaţii, presiuni politice asupra jurnaliştilor sau dosare penale.

Senatorul PC Ilie Năstase şi deputatul PSD Mădălin Voicu cer procurorilor de la Parchetul General să le spună dacă au făcut verificări după ce jurnalistul Robert Turcescu a afirmat că a fost ofiţer sub acoperire. Parlamentarii sunt de părere că autodenunţul acestuia a adus atingere siguranţei naţionale. În replică, jurnalistul spune că nu este deranjat de gestul parlamentarilor, iar dacă va fi cazul, se va prezenta în faţa unui judecător pentru explicaţii.

Pe aceeași temă