Sari la conținut

24 într-o oră - 8 decembrie 2014

8 decembrie 2014. Negocieri maraton, astăzi, cu FMI, la Ministerul de Finanţe. Reprezentanţii Guvernului şi experţii Fondului au avut mai multe discuţii pentru a pune la punct detaliile privind bugetul pe 2015. Presiunea este mare, pentru că proiectul de buget trebuie să ajungă vineri în Parlament. Neoficial, reprezentanţii Fondului ar fi renunţat la ideea ca deficitul din 2015 să fie de 0,9 la sută din PIB, şi au fost de acord cu nivelul de 1,4 la sută, convenit iniţial cu autorităţile române.

Premierul Victor Ponta a anunţat că lunea viitoare, pe 15 decembrie, va veni în Parlament să ceară votul pentru noul său cabinet. Înainte de acest test, noua structură va fi prezentată duminică în PSD, când social-democraţii se vor reuni în Comitetul Exectutiv Național al partidului. Deocamdată ştim doar că UNPR, PC şi parlamentarii din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu primesc câte două mandate în noul Executiv. Călin Popescu Tăriceanu spune însă că nu au avut loc negocieri. 

Sebastian Ghiţă, până mai ieri unul dintre cei mai puternici şi mai influenţi social-democraţi, îşi face partid. Deputatul spune că nu se va afla în fruntea noii formaţiuni politice şi că din ea vor face parte mai ales oameni tineri. Foştii săi colegi de partid nu se declară însă îngrijoraţi. Premierul Victor Ponta, bun prieten al lui Sebastian Ghiţă, nu intră în detalii, iar alţi grei din PSD nu cred că sunt în faţa unui pericol real de rupere a partidului.