Sari la conținut

Bonton - 23 noiembrie 2014

23 noiembrie 2014. Un tânăr de numai 17 ani culege şi publică poveştile de viaţă ale unor oameni care... au ce povesti. Tudor Vişan-Miu este pasionat de memorialistică, a reuşit să impresioneze chiar Casa Regală cu cartea „Povestea vieţii lui Radion Chiaburu”, bărbatul care a fost coleg de şcoală cu Regele Mihai. 

România se află pe un dezonorant loc șase într-un clasament al ţărilor cu cele mai slabe şcoli şi cu cei mai nefericiţi elevi, potrivit unui studiu realizat în 65 de ţări. O programă învechită, profesori nemotivaţi şi un sistem de predare care pune preţ doar pe memorie. Este ceea ce i-a deranjat la învăţământul românesc pe câţiva tineri care nu au stat mult pe gânduri şi au creat o Universitate alternativă. 

Pot nişte lucruri mici să producă schimbări majore? Răspunsul la această întrebare îl caută un grup de tineri arhitecţi din Bucureşti. Ei încearcă să facă viaţa orăşenilor mai frumoasă, experimentează un alt tip de educaţie şi înfrumuseţează spaţiile publice, prin artă şi activităţi desfăşurate pe străzi. La Bonton facem cunostinta cu cei care au inventat „spaţiile urbane în acţiune”.

„Dacă noi ca popor nu respectăm această ţară divină, înseamnă că nu mai suntem demni de ea” spune Gheorghe Zamfir, artistul care după ce a colindat o lume întreagă s-a întors la Găieşti, în locul în care s-a născut. Naistul iubeşte România, dar nu şi gradul ei de civilizaţie de astăzi. Un interviu „Cu respect”, în exclusivitate la Bonton.