Sari la conținut

Business Club - 1 octombrie 2014

1 octombrie 2014. România plănuieşte să investească 49 de miliarde de euro în infrastructura de transport în următorii 16 ani. Însă are doar două treimi din suma necesară. Mai trebuie găsite încă 14 miliarde. Nu va fi o misiune uşoară, însă dacă va fi îndeplinită, anul 2030 va prinde România cu peste 600 de kilometri de autostradă în plus şi peste 2.000 de kilometri de drum expres.

Formula prin care vor fi calculate accizele pe anul viitor rămâne un mare mister. Pe vechile reguli, accizele ar fi trebuit să scadă, pentru că Banca Centrală Europeană a prezentat astăzi un curs euro-leu cu 1% mai mic. Însă, pe noile reguli ale Ministerului de Finanţe, acciza ar putea fi stabilită în funcţie de nevoile statului.

De bani are nevoie şi guvernul de la Moscova. A redactat bugetul pe anul viitor. Iar sumele de la investiţii au fost tăiate ca să acopere cheltuielile militare şi promisiunile populiste făcute de Vladimir Putin. Acum Kremlinul stă cu ochii pe cotaţiile petrolului, care contează enorm în bugetul Rusiei.