Sari la conținut

Business Club - 13 noiembrie 2014

13 noiembrie 2014. Consiliul Concurenţei anchetează mai multe lanţuri mari de magazine suspectate că s-au înţeles cu furnozorii de alimente să ţină preţurile la un nivel cât mai sus. Inspectorii au ridicat în ultimele zile documente din birourile celor de la Auchan, Carrefour, Cora şi Kaufland. Această anchetă vine după ce Consiliul Concurenţei a propus de curând amendarea altor lanţuri mari în urma unor înţelegeri identice pe preţul alimentelor.

Cu o zi înaintea publicării datelor despre PIB experţii aşteaptă o creştere economică de 0,4%. Însă Guvernul avansează cifre mult mai optimiste şi vorbește chiar şi despre un procent întreg de creştere economică. Aceste date contradictorii au stârnit o dezbatere aprinsă privind acurateţea acestor previziuni.

Preţul petrolului a intrat sub pragul de 80 de dolari pe baril. Este cel mai cel mai mic nivel din ultimii patru ani, iar marii exportatori nu pot fi convinşi să vândă mai puţin ca să forţeze o creştere a preţurilor. Şi, pentru că nimeni nu vrea să rişte o scădere a încasărilor, piaţa bălteşte de petrol ieftin, pentru care nici măcar nu există suficientă cerere.