Sari la conținut

Business Club - 16 aprilie 2014

16 aprilie 2014. Creşterea accizei la carburanţi a scumpit pâinea. Nu este o scumpire justificată economic, căci preţul pâinii a crescut mai mult decât cel al carburanţilor. Însă pentru unii brutari modificarea accizei a fost o bună oportunitate să îşi vândă pâinea pe mai mulți bani. Au profitat astfel de un efect psihologic care ar putea scumpi în lanţ şi alte mărfuri.

În loc să le fie prezentată potenţialilor turişti străini, Marea Neagră este promovată la televiziunile locale din judeţul Constanţa. Şi, în multe staţiuni din ţară situaţia este identică. Obiectivele turistice le sunt prezentate celor care le cunosc deja. Pentru această promovare complet ineficientă plătesc autorităţile locale. Iar banii sunt încasaţi de televiziuni şi firme apropiate de aleşi locali.

Medicamentele din ce în ce mai scumpe pentru bolile grave pun presiuni mari pe bugetele sistemului de sănătate. Giganţii farmaceutici pun pe umerii pacienţilor costurile de miliarde cu dezvoltarea de tratamente mai eficiente. Cum pacienţii nu îşi permit medicamente atât de scumpe, au nevoie de subvenţii tot mai mari din partea autorităţilor.'