Sari la conținut

Business Club - 18 august 2014

18 august 2014. România se mută încetul cu încetul la sat. Numărul celor care părăsesc oraşele este mai mare decât cel care se mută în ele. Declanşat de criza economică de la finele anilor '90, acest fenomen nu dă semne de încetinire. Şi merge mână în mână cu părăsirea ţării. Şi, după ce Spania şi Italia au fost lovite de criză, Germania pare să devină o nouă destinaţie preferată de muncitorii români. 

Vânzările de electronice, electrocasnice şi alte dispozitive sunt în creştere puternică în România. Populaţia vrea telefoane moderne, maşini de spălat ecologice şi aspiratoare robot. Şi, culmea, şi le permite din ce în ce mai mult. Asta şi pentru că tehnologiile noi s-au ieftinit după apariţia unor tehnologii şi mai noi.

Trei mari bănci americane se pregătesc să părăsească Londra dacă Marea Britanie va vota ieşirea din Uniunea Europeană. Şi, dacă americanii pleacă, vor fi urmaţi cel mai probabil şi de asiatici şi europeni. În mod ironic, guvernul britanic a gândit ieşirea din Uniunea Europeană ca o metodă de protejare a sistemului bancar. Dar efectul ar putea fi exact cel invers.