Sari la conținut

Business Club - 19 martie 2015

19 martie 2015. Întărirea dolarului american va scumpi în magazinele româneşti electronicele fabricate în China. Flanco deja vorbeşte de o creştere de 10-15% la preţul tabletelor, laptopurilor şi a electrocasnicelor mici. Cu toate că Beijingului nu îi convine, yuanul s-a depreciat mai puţin decât euro în faţa dolarului, ceea ce scumpeşte mărfurile din China vândute în ţara noastră şi în restul Europei.

Astăzi însă leul a avut cea mai bună zi din ultimele aproape două luni. S-a întărit cu aproape 1% faţă de euro şi s-a mişcat mai bine decât celelalte valute din Europa de Est. Leul a fost ajutat atât de un împrumut al guvernului cât şi de veştile venite din Statele Unite. 

Comisia Europeană ar putea primi autoritatea de a suspenda contractele ţărilor membre UE cu Gazprom. Se încearcă astfel obţinerea unui tratament egal pentru toate statele care cumpără gaze ruseşti. Însă ţările europene care au parte de tratament preferenţial din partea Gazprom în schimbul apropierii de Moscova se opun acestei propuneri.