Sari la conținut

Business Club - 2 octombrie 2014

2 octombrie 2014. Petrotel, rafinăria din Ploieşti a ruşilor de la Lukoil, este implicată într-un dosar de evaziune şi spălare de bani de 230 de milioane de euro. Reţeta este clasică: afaceri cu firme fantomă, iar anchetatorii au avut nevoie de câteva dube ca să care documentele ridicate din birourile rafinăriei.

Guvernul a avizat favorabil proiectul privind falimentul personal, care i-ar ajuta pe cei cu datorii mari, neachitate de o lună. Legea ar pune un filtru între cei aflaţi în prag de executare silită şi portărei. Ar elimina astfel unele abuzuri la care sunt supuşi datorncii. Însă BNR şi FMI au avertizat în ultimii ani că, de cealaltă parte, şi datornicii ar putea abuza de lege.

În NATO, americanii par să fie singurii pregătiţi de luptă. Forţele armate ale ţărilor europene încă resimt anii de austeritate de dinaintea evenimentelor din Ucraina. Marile probleme sunt la aparatele de zbor. Atât Germania cât şi Marea Britanie au avioane învechite, iar elicopterele abia dacă mai decolează.