Sari la conținut

Business Club - 23 septembrie 2014

23 septembrie 2014. Se ascute lupta dintre parlamentari şi bancheri pe conversia în lei a creditelor în valută. În vreme ce parlamentarii vor ca francul elveţian să aibă un curs înjumătăţit în ratele populaţiei, iar euro să fie cam cu un leu mai mic, BNR le ia partea băncilor. Cere ca o conversie a creditelor să se facă la cursul la zi. Ceea ce deja se poate. Poartă numele de refinanţare.

În loc să aducă mai mulţi bani la stat, creşterea accizelor la anumite băuturi alcoolice, dictată acum câţiva ani, a încurajat evaziunea în aşa măsură încât încasări anuale de 100 de milioane de lei pur şi simplu au dispărut. Este un exemplu clar de bani pierduţi din cauza unei taxe gândite greşit.

Gigantul metalurgic rus Mechel, care a plecat anul trecut din România, este în pragul falimentului. Are datorii uriaşe pe care nu le mai poate rostogoli. Şi nu mai are profit din care să le achite şi nici active suficient de valoroase. Oligarhul din spatele companiei a cerut ajutor la Kremlin, dar a fost tratat cu răceală de Vladimir Putin.

Pe aceeași temă