Sari la conținut

Business Club - 25 martie 2014

25 martie 2014. Fiscul trebuie să se mute pe internet. O spune noul ministru al telecomunicațiilor după ce a simțit pe pielea lui cum e să stai la coadă la plata taxelor. Deocamdată singurele care pot fi plătite pe internet sunt doar taxele locale. Și acelea doar în orașele care au depus efortul de a se înscrie în Ghișeul Virtual. Asta în vreme ce fiscul nu este deloc prieten cu mediul on-line.

România este lider european al muncii la negru. Din zece angajaţi, unul munceşte fără contract. Statul pierde astfel patru miliarde de euro în fiecare an din neachitarea taxelor pe muncă. Taxe care sunt prea mari, sunt de părere inclusiv patronii corecţi. Iar unele firme care nu au la îndemână artificii legale prin care să îşi reducă dările, sunt obligate să îşi ţină salariaţii în conul de umbră al pieţei muncii.

La cinci ani de la desfiinţarea lor, şcolile profesionale revin în sistemul de învăţământ. Aşteptările de la ele sunt mari. Şcolile profesionale trebuie să îi înveţe o meserie pe tinerii care nu pot să ajungă la facultate. Şi multe firme din România spun că au nevoie de mecanici, sudori sau lăcătuşi.