Sari la conținut

Business Club - 28 ianuarie 2015

28 ianuarie 2014. Companiile de asigurări şi-au adus aminte de principiul vaselor comunicante. Ca să poată ieftini poliţele RCA pentru tinerivor împrăştia riscul către toţi clienţii. Vor scumpi poliţele pentru şoferii cu experienţă. Nimeni nu le poate interzice să îşi ajusteze tarifele în funcţie de costuri. Este însă o strategie riscantă.

Cel mai mare producător de energie termică din România, Electrocentrale Bucureşti, face un credit uriaş pentru a-şi rostogoli datoriile. Vrea să obţină de la bănci peste 100 de milioane de lei, bani care ar merge către plata propriilor facturi la gaze. Nu ar mai avea nevoie de un împrumut atât de mare dacă principalul client, Radet, ar plăti pentru datoria pentru energia pe care o cumpără.

Noul guvern al Greciei nu vrea nu vrea noi sancţiuni economice europene pentru Rusia şi are puterea să le blocheze prin dreptul său de veto. Tsipras îşi începe mandatul printr-o reaşezare a poziţiei faţă de Rusia, aşa cum se temea Occidentul încă de dinaintea alegerilor câştigate de Syriza. Însă Rusia nu prea mai are cu ce să îi ajute pe greci.