Sari la conținut

Business Club - 29 ianuarie 2015

29 ianuarie 2015. OMV, grupul mamă al Petrom a decis să taie cheltuielile de producţie,  ca urmare a ieftinirii petrolului în ultimele luni. În aceste condiţii este sub semnul întrebării şi ritmul în care vor fi dezvoltate zăcămintele din Marea Neagră. Acolo e nevoie de investiţii mari, pe mai mulţi ani şi nejustificate în condiţiile unui preţ mic al petrolului, care ieftineşte şi gazele.

Populaţia a împrumutat anul trecut șase miliarde de lei de la bănci ca să îşi cumpere locuinţe. Este semnalul relansării creditării ipotecare şi automat al revenirii pieţei imobiliare. Casele şi apartamentele sunt încă ieftine, iar creditele sunt accesibile. Pot apărea însă şi capcane.

Exporturile de maşini produse în România au crescut atât de puţin anul trecut încât se poate spune că au stagnat. Producţia uzinei Dacia de la Mioveni a fost în scădere uşoară, iar Fordul B-MAX produs la Craiova încă nu reuşeşte să le ia ochii şoferilor. Singura veste bună este creşterea solidă înregistrată pe piaţa internă.