Sari la conținut

Business Club - 4 noiembrie 2014

4 octombrie 2014. Comisia Europeană avertizează, că la anul, Bugetul României va avea un minus de 2,3 miliarde de euro. Este nota de plată a măsurilor luate în ultimele luni şi va trebui achitată cumva. Fie prin tăieri de cheltuieli, fie prin creşteri de taxe, fie printr-o creştere a deficitului pe care Uniunea Europeană nu ar privi-o cu ochi frumoşi.

Tribunalele din România îşi pasează unele altora procesele pe care Autoritatea pentru Prorecţia Consumatorului le-a intentat băncilor. Judecătorii nu se simt în stare să tranşeze dispute financiare complicate, precum cele pe clauzele abuzive din contractele de credit. Iar pregătirea unor magistraţi specializaţi pe astfel de cauze întârzie, deşi ar fi trebuit să înceapă deja. 

Preţul petrolului in America a ajuns la noi minime ale ultimilor ani după ce Arabia Saudită a anunţat o schimbare de strategie. Vrea să vândă petrol la preţuri diferite în ţări diferite. Statele Unite cumpără cel mai ieftin, pentru că saudiţii vor să lovească în companiile petroliere de acolo, în vreme ce asiaticii trebuie să achire mai mult. Piaţa petrolului rămâne însă una globală în care preţurile se influenţează reciproc.