Sari la conținut

Crimeea ca o pradă

19 martie 2014. Bogăţiile din Crimeea vor intra pe mâinile ruşilor. Companiile de petrol şi gaze şi hotelurile, adică cele două sectoare vitale ale Crimeei, sunt deja sub controlul forţelor proruse, scrie Financial Times. Aşa că de acum încolo se va împărţi prada.

Cele mai mari bogăţii sunt gazele naturale din Marea Neagră care, dacă ar fi exploatate, ar aduce ruşilor miliarde de dolari. Forţele ruse vor să acapereze totul, de la dealeri auto până la tabere pentru copii. Iar preluarea controlului se face cu forţa, cu grupuri de mascaţi bine înarmaţi, despre care se spune că ar fi soldaţi ruşi. Economia zonei nu este într-o formă foarte bună.

Crimeea se confruntă cu probleme energetice şi de infrastructură. Republica autonomă are un Produs Intern Brut de 4,3 miliarde de dolari, adică de 500 de ori mai puţin decât Rusia. Crimeea are un deficit bugetar de un miliard de dolari, iar veniturile sale provin în special din sectorul turistic. Alipirea la Rusia îi va creşte veniturile din turism, dar profiturile mari nu vor rămâne în republică, ci vor merge în Moscova.