Sari la conținut
News Alert

Guvernul își recunoaște greșeala

4 septembrie 2014. I-a dat Dumnezeu Guvernului mintea cea de pe urmă. Sau măcar o bucăţică din ea. Executivul a decis să reducă cu o treime taxa pe stâlp, de la 1,5% din valoarea de patrimoniu a bunului la 1%. I se spune taxă pe stâlp dar e pe construcţii speciale, de la stâlpi la rafinării, rampe și tot ce o mai fi prin curtea unei întreprinderi. Și taxa se va plăti către bugetele locale, așa cum au vrut primarii de la început. Că e un interes electroal aici prea puțin contează. 

A trebuit să vină recesiunea tehnică, pentru a se descoperi la Palatul Victoria şi la Ministerul Finanţelor ce rău fac asemenea măsuri. Unul dintre motivele scăderii economiei în trimestrul doi a fost scăderea investițiilor. Banii pe care firmele îi aveau pentru a face ceva pentru dezvoltarea lor a trebuit să-i împingă în bugetul lui Liviu Voinea, plecat între timp de la minister. Și impactul este amplificat nu doar de taxa în sine ci și de așteptări - mediul de afaceri devine reticent.

Revenirea la câteva luni asupra unei măsuri arată cât de prost se fac lucrurile în domeniul fiscalității. Studiile de impact ar fi trebuit să arate aceste efecte iar guvernul să și le asume. Nu să constate la spartul târgului și să revină apoi. Scăderea de acum este asumarea tacită a unei greșeli.

Pe aceeași temă